Industrie

Opinie: Preventie van ongevallen in industriële bedrijven. Vertrouwen is goed, controle is beter?

Naar aanleiding van de zware brand die plaatsvond bij de bedrijven Lubrizol en Normandie Logistique in Rouen (Frankrijk) op 26 september 2019, werden door het Franse milieuministerie drie assen van maatregelen voorgesteld om de preventie van zware ongevallen in industriële bedrijven verder te verbeteren. 

Chemische industrie: goede punten over welzijn op het werk

Het imago van de chemische industrie wordt gekenmerkt door zware arbeidsongevallen, een belangrijke uitstoot van diverse gassen en een hoge energieconsumptie. Om dit imago te bestrijden, werd een wereldwijde campagne opgezet onder de naam Responsible Care. Het is in dit kader dat Essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie, elke twee jaar, een duurzaamheidsrapport publiceert. Het vijfde rapport van de reeks is recent verschenen. 

Het gebruik van beeldschermen in productie-omgevingen

Richtlijnen voor gezond en veilig werken met het beeldscherm zijn meestal gemaakt op maat van goed uitgeruste kantoren. Maar beeldschermen zijn ook in productieruimten terug te vinden, bijvoorbeeld voor het invoeren van gegevens en het opvolgen van processen. Uit onderzoek blijkt dat deze beeldschermwerkplekken lang niet allemaal voldoen aan de eisen inzake veiligheid en gezondheid op het werk. Ook bij het inrichten van deze werkplekken en het organiseren van het werk, is het van belang om ergonomische principes te respecteren.