Wetgeving

Reglementering van begassingen en ontgassingen

Het koninklijk besluit van 10 mei 2023 houdende reglementering van de begassingen en de ontgassingen vervangt het vorige KB uit 1992. Dit besluit zal op 1 juli 2023 in werking treden.

Sociale verkiezingen 2024: wetgeving gestemd

De volgende sociale verkiezingen met het oog op de aanduiding van de werknemersvertegenwoordigers in de ondernemingsraden en de comités voor preventie en bescherming op het werk vinden plaats van 13 tot en met 26 mei 2024. De wetgeving die deze sociale verkiezingen zal beheren, werd goedgekeurd in het parlement op 1 juni 2023.

EU-verordening Algemene productveiligheid

EU Verordening 2023/988 inzake algemene productveiligheid heeft tot doel de veiligheid van producten te vrijwaren en te zorgen voor een eengemaakte markt. De verordening vervangt de richtlijn algemene productveiligheid uit 2001.

Industriële radiografie

Het Koninklijk besluit van 17 februari 2023 betreffende de industriële radiografie verscheen in het Belgisch Staatsblad van 3 april 2023. Het bepaalt veiligheidseisen voor de industriële radiografie.

ECHA: acht nieuwe stoffen autorisatieplichtig?

Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) heeft de Europese Commissie op 12 april 2023 aanbevolen om acht stoffen, waaronder lood, autorisatieplichtig te maken en dus op te nemen in bijlage XIV van de REACH-verordening.

Zelfrijdende voertuigen

Steeds meer bedrijven maken voor intern transport gebruik van zelfrijdende voertuigen. Aan welke eisen en voorwaarden moeten die voldoen? Het Duitse DGUV (Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung, de koepelorganisatie van arbeidsongevallenverzekeraars) heeft hierover een aantal aanbevelingen gepubliceerd.  

Wijzigingen in het AREI

Het KB van 5 maart 2023 ((BS van 28 maart 2023) wijzigt sommige delen van Boek 1 (laagspanning en zeer lage spanning), Boek 2 (hoogspanning) en Boek 3 (transmissie en distributie) van het Algemeen Reglement op de elektrische installaties (AREI - 2019) om aan de technologische evolutie te beantwoorden.

Kunnen 'verplichte' normen binnenkort gratis geraadpleegd worden?

In januari 2023 verscheen er een wet waardoor zogenaamde verplichte normen – normen waar de wetgeving op een dwingende wijze naar verwijst – vrij ter beschikking worden gemaakt. Voor de praktische uitwerking is nog een uitvoeringsbesluit vereist.

Strengere grenswaarden voor lood en diisocyanaten

De Europese Commissie publiceerde op 13 februari 2023 een voorstel om de richtlijnen chemische agentia en kankerverwekkende agentia aan te passen. Bedoeling is om strengere grenswaarden uit te vaardigen voor lood en voor diisocyanaten.

Arbeidstijd en verplaatsingstijd

De tijd van een verplaatsing van de woonplaats naar het werk is geen arbeidstijd, aangezien de werknemer op dat ogenblik niet ter beschikking van de werkgever staat. Hoewel de rechtspraak van het Europees Hof van Justitie dat principe heeft gemilderd, speelt het criterium ‘wisselende werkplekken’ niettemin een belangrijke rol.