In 2022 reikte EU-OSHA voor de vijftiende keer de Awards voor goede praktijken voor een gezonde werkplek uit. Dit jaar lag de focus op de preventie van MSA. Wie waren de winnaars?
Het Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm – Frankrijk) heeft een kritisch onderzoek gevoerd naar nudges. Volgens het Inserm is de doeltreffendheid van deze suggestieve hints, die ons moeten helpen de juiste keuzes te maken, meer bepaald op het vlak van volksgezondheid, niet duidelijk aangetoond.
Vlaamse en Brusselse ondernemingen hebben steeds vaker oog voor de gezondheid van hun medewerkers, maar er is nog groeimarge, vooral op het vlak van mentaal welbevinden. Dat concludeert de ‘indicatorenbevraging’ van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, een vierjaarlijkse enquête die peilt naar het preventief gezondheidsbeleid in ondernemingen. De bevraging dateert van 2019, dus van vóór de coronapandemie.
Een nota van Eurogip, een Franse instelling die arbeidsongevallen en beroepsziekten op Europees niveau onderzoekt, beschrijft enkele managementsystemen voor gezondheid en veiligheid op het werk in Europa. Frankrijk, dat nieuwe tools wil ontwikkelen om de autonomie van ondernemingen op dit vlak te verbeteren, wil zich hierdoor laten inspireren.
In een prejudiciële vraag werd het Europese Hof van Justitie gevraagd een standpunt in te nemen over discriminatie op het werk op grond van zwaarlijvigheid. Het Hof antwoordde dat zwaarlijvigheid in bepaalde omstandigheden kan worden beschouwd als een handicap waarop de richtlijn 2000/78/EG tot instelling van een algemeen kader voor gelijke behandeling in arbeid en beroep van toepassing is.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil dat het aantal sterfgevallen door niet-overdraagbare ziektes (kanker, diabetes, …) daalt. Deze ziektes komen in veel landen meer voor dan besmettelijke ziektes, maar er wordt onvoldoende aandacht aan besteed.
De Vlaamse en Brusselse bedrijven bieden hun werknemers nog te weinig steun bij het kiezen voor een gezonde(-re) leefstijl. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ). Uit de resultaten blijkt dat onze bedrijven voornamelijk aandacht hebben voor maatregelen die gebonden zijn aan wettelijke verplichtingen.
62% van de werknemers zou meer fruit eten als de werkgever dit gratis of goedkoper zou aanbieden. Slechts 12% van de werkgevers doet dit ook effectief. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van fruit- en groentenveiling van Hoogstraten bij 600 werknemers.
Overgewicht is een belangrijk maatschappelijk probleem. De werkplek is een setting waar programma’s opgezet kunnen worden om mensen aan te zetten hun leefstijl te wijzigen. Het aanbieden van dergelijke voedings- en beweegprogramma’s is echter niet altijd rendabel. Dat is de conclusie van een Nederlandse doctoraatsstudie.
Pakjesleveringsdienst DHL Express is in haar vestiging in Lyon met een pilootproject gestart waarbij de 117 werknemers opwarmingsoefeningen doen alvorens aan hun werk te beginnen. Amper 8 maanden later is het aantal arbeidsongevallen op de site al met 50% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Naar aanleiding van dit succes worden sinds juli ook in de vestiging in Lille opwarmingsoefeningen georganiseerd. En de komende maanden zullen nog andere vestigingen volgen.