Wist je dat een op de vijf Belgen voor zijn 75e een vorm van huidkanker krijgt? Stichting tegen Kanker trekt aan de alarmbel en geeft in haar uv-campagne van 2023 enkele tips om huidkanker te voorkomen en legt uit wat de meest voorkomende vormen zijn.
Op 9 augustus 2022 verscheen een koninklijk besluit dat drie nieuwe ziekten toevoegt aan de lijst van beroepsziekten: eierstokkanker veroorzaakt door asbest, systeemsclerose veroorzaakt door het inademen van stof dat kristallijn silica bevat, en uveaal melanoom veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolette straling.
Bij blootstelling aan ultraviolette straling (uv-straling) denken we vaak in de eerste plaats aan de effecten van zonlicht op de huid tijdens de eerste mooie lente- of zomerdagen. Toch moeten we ook in de winterperiode, wanneer we richting bergen en sneeuw trekken, de nodige aandacht schenken aan deze onzichtbare natuurlijke straling. Je ziet de straling niet, maar ongemerkt kunnen je ogen schade oplopen.
In Brazilië en Australië zijn zonnebanken nu al verboden, maar in ons land is dat (nog) niet het geval. Sterker nog: in vergelijking met andere Europese landen wordt de zonnebank in België erg veel gebruikt. In 2015 maakte 14 procent van de Belgische bevolking minstens 1 keer gebruik van een zonnebank; 62 procent van hen ging er minstens 10 keer onder. Dit brengt het totaal aantal Belgen dat gebruik maakte van een zonnebank op meer dan een miljoen.
Ultraviolette (UV)-straling kent veel toepassingen op de werkvloer. Het wordt onder meer gebruikt voor de ontsmetting van lucht en oppervlakken in ziekenhuizen en wetenschappelijke laboratoria, bij lasers, voor uitharden van inkten en lakken,... Omdat deze straling voor het menselijk oog niet zichtbaar is, komen werknemers er misschien, zonder het te weten, mee in contact. In sommige lastoepassingen lopen zowel werknemers, omstaanders als passanten een verhoogd risico.
Sinds mei 2010 verplicht het KB betreffende de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van de werknemers tegen de risico’s van kunstmatige optische straling op het werkbedrijven die gebruik maken van toepassingen met optische straling een risicoanalyse te doen. CRC Industries Europe in Zele onderwierp haar processen en installaties aan een grondige analyse en nam al verschillende maatregelen zodat de werknemers niet kunnen blootgesteld worden aan optische straling. Paul Van Hauwermeiren, preventieadviseur veiligheid Attentia preventie & bescherming
Kunstmatige optische straling kent vele toepassingen op de werkvloer. Vaak beseffen werknemers niet eens dat ze aan optische straling blootgesteld worden, zoals het geval is bij ultraviolette straling (UV). Deze straling bevindt zich binnen de categorie kunstmatige optische straling en is onzichtbaar voor het menselijk oog. Ultraviolette straling (UV) is immers onzichtbaar voor het menselijk oog. UV-straling wordt onder andere gebruikt voor de ontsmetting van lucht en oppervlakken in ziekenhuizen en laboratoria.