Werkkledij

Intelligent textiel op het werk

Een studie van het Canadese Institut de recherche Robert-Sauvé (IRSST) biedt een overzicht van de bestaande literatuur over (intelligent) textiel en toont aan hoe het de gezondheid en veiligheid op het werk kan bevorderen. De studie besluit dat intelligent textiel en intelligente flexibele materialen een oplossing kunnen bieden voor bepaalde problemen met beschermende kledij en beschermingsmiddelen.  

(Schone) kledij op het werk?

Of ze nu deel uitmaken van de categorie ‘werkkledij’ of ‘beschermende kledij’, de kledij die gedragen wordt op het werk wordt - zoals andere kleding - gemaakt in lageloonlanden. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten hebben daarom het project ‘Duurzame werkkledij’ gelanceerd, dat zijn vruchten begint af te werpen.

Naakte cijfers: Weinig instructies bij thuis wassen werkkledij

Heel wat werknemers wassen hun werkkledij thuis. En dat gebeurt niet altijd in de ideale omstandigheden. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de European Textile Services Assosciation (ETSA) en Initial. Slechts 8% van de ondervraagden kreeg wasinstructies van de werkgever.

Werkuniformen op maat van het personeel

Het dragen van een uniform is voor sommige beroepen cultureel bepaald. Voor andere beroepen is het uniform opgelegd door de wetgeving. Dat is het geval voor de buschauffeurs van het openbaar vervoer. Hoe beheert men de kledij van de werknemers met het oog op een maximaal comfort en een maximale tevredenheid? TEC Hainaut nodigde PreventFocus uit voor een rit. Een gesprek met Isabelle Despeghel, Aurélie Dessart en David François.

KB Werkkledij toegelicht

Ook al is werkkledij geen beschermkledij, mag dit de werkgever niet weerhouden om er een doordacht beleid rond te voeren. We zetten de wettelijke voorschriften even op een rijtje.

Omzendbrief gebruik en onderhoud van de interventiekledij

Op 14 augustus publiceerde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een omzendbrief waarin hij de nadruk wil leggen op het belang van het goed gebruik en onderhoud van interventiekledij van de brandweer. De omzendbrief bevat enkele praktische richtlijnen en aanbevelingen.

Teken weren als bescherming tegen de ziekte van Lyme

De Stichting Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) wil werk maken van een norm voor tekenwerende werkkledij. De teek rukt immers op in Europa waardoor het risico op de ziekte van Lyme bij werknemers die in de natuur werken, toeneemt. Er is al tekenwerende kledij – made in Belgium – op de markt. Deze vindt mondjesmaat haar weg naar de werkvloer. Organisaties als het Agentschap voor Natuur en Bos raden hun werknemers vooral aan om blote lichaamsdelen goed te bedekken en teken zo snel mogelijk te verwijderen.

Beschermende kledij is niet hetzelfde als werkkleding!

In tegenstelling tot werkkleding biedt beschermkledij bescherming tegen specifieke risico’s. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet tegen welke risico’s deze kledij je beschermt. Informatie hierover vind je op het etiket.