Hoe kan je de schade bij een brand zo veel mogelijk beperken? Bij communicatiebedrijf en drukkerij Artoos|Hayez weten ze hoe. In 2011 vernielde een uitslaande brand een deel van het bedrijf. Dankzij een goed overdachte compartimentering bleef de schade grotendeels beperkt tot ‘slechts’ één afdeling.
Er komen steeds meer groene ruimtes op bedrijventerreinen, in stedelijke zowel als industriële gebieden. Meer natuur rond gebouwen of zelfs op daken heeft dan ook veel voordelen: een groenere leefomgeving is aangenamer en mooier en leidt tot meer biodiversiteit. Op het vlak van de brandpreventie echter zijn er bepaalde regels waaraan moet worden voldaan. Wat zijn de risico's en wat zijn de voorgestelde oplossingen?
De reglementering inzake brandveiligheid als geheel is complex. Ze omvat veel domeinen en valt onder drie wetgevende niveaus: het federale, het gewestelijk en het gemeenschapsniveau vaardigen voorschriften uit op basis van hun respectieve bevoegdheden. Een overzicht.
Brandwerende wanden in gebouwen kunnen hun doeltreffendheid verliezen door openingen zoals voor deuren, leidingen, kabels,… Hoe kunnen we deze verzwakkingen in de compartimentering herkennen en voorkomen?
Het Koninklijk Besluit tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 7 juli 1994 tot vaststelling van de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de nieuwe gebouwen moeten voldoen, verscheen op 15 juli 2009 in het Belgisch Staatsblad. De bepalingen van dit KB zijn van toepassing op nieuwe industriegebouwen. Op deze pagina gaat het over de actieve brandbeveiliging en de afstand tussen de gebouwen.