Robot

Artificiële intelligentie en robotica: wat met het arbeidsrecht?

De Franse website lebigdata.fr heeft een beter beeld proberen te schetsen van de potentiële impact van artificiële intelligentie (AI) op het arbeidsrecht. Daarvoor gingen ze te rade bij een in sociaal recht gespecialiseerde advocaat. Hieronder volgt een korte samenvatting.

Sorteerrobots

Artificiële intelligentie kan binnenkort worden ingezet in afvalsorteercentra. Dankzij sorteerrobots wordt er nauwkeuriger gesorteerd en komt het personeel minder in contact met het afval.

Opinie: Meet my colleague, the robot

Automatisering en robotisering worden onder meer ingezet om fysieke en cognitieve overbelasting terug te dringen. Of men hierin slaagt, is nog niet zo zeker.

Risico’s van robots: normalisatie schiet te hulp

Een echte interactie tussen mens en robot is nog niet voor morgen, en het is dus wijs om te veronderstellen dat de evolutie erg geleidelijk zal gaan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we de risico’s die gepaard gaan met een doorgedreven robotisering licht mogen opnemen. In 2016 publiceerde het Nederlandse TNO een overzichtsrapport over de gevaren van gerobotiseerde arbeidsmiddelen  en in februari 2017 hebben de Europese parlementsleden een resolutie over deze problematiek gestemd. Normalisatie zou een belangrijke rol kunnen spelen bij het identificeren en elimineren van robotgerelateerde risico’s.

Robots en artificiële intelligentie: een nieuwe industriële revolutie

Een Europese regelgeving is noodzakelijk voor de snel evoluerende roboticasector. Dat stellen europarlementsleden in een resolutie die op 16 februari 2017 werd gestemd. Op die manier kunnen bijvoorbeeld ethische standaarden afgedwongen worden of kan aansprakelijkheid voor ongevallen vastgesteld worden.

Cobots deel van ergonomische werkplek

De arbeiders van Audi Brussel worden sinds kort bijgestaan door cobots. Voor de Duitse autoconstructeur is de combinatie mens-robot slechts een deel van een productiestrategie waarbij veel belang gehecht wordt aan ergonomie.

Zijn cobots even veilig als robots?

Yumi, PR2, CR35, DuAro, E-vigilante, Diya One, Sheldon, LBR iiwa, UR3, Baxter… Allemaal hebben ze iets gemeen met R2D2 en C3PO, inderdaad, het zijn robots, of beter cobots, collaborative robots.