Een lasser voerde een interventie uit aan een groot werkstuk op een hoogwerker. Toen het werkstuk plots roteerde, werd de hoogwerker opgetild waardoor het toestel kantelde. De werknemer kwam hierbij om het leven. De Canadese inspecteurs benadrukken het belang van een goede planning wanneer men meerdere toestellen, waaronder een hoogwerker, tegelijkertijd gebruikt.
Root Cause Analysis (RCA) wordt gebruikt om bij een ongewenst fenomeen de root cause, de aanleiding, te onthullen. De benadering is op erg veel domeinen van het bedrijfsleven van toepassing. En dus ook op de arbeidsongevallenanalyse. Maar waarin verschilt RCA dan van de andere standaardmethoden voor het onderzoeken van een arbeidsongeval?
Een arbeider raakte zwaargewond aan zijn hand wanneer hij een pulverisator wou deblokkeren. Wat waren de oorzaken en hoe kon dit ongeval voorkomen worden?
Een blikseminslag op een hoogspanningslijn heeft er voor gezorgd dat de elektriciteit in een Seveso-inrichting volledig wegviel. Door omstandigheden functioneerden ook een aantal noodstroomvoorzieningen niet. Gevolg: er kwam chloor vrij uit de installatie. Er vielen gelukkig geen gewonden, maar het bedrijf heeft een aantal belangrijke lessen getrokken uit het incident.
Op 19 november 2013 kwamen twee werknemers van een onderaannemer om het leven bij de Total raffinaderij in Antwerpen. Er deed zich een stoomexplosie voor. Het ongevalsonderzoek toont aan dat verschillende oorzaken geleid hebben tot het tragische ongeval.
Het analyseren van arbeidsongevallen is verplicht en vanuit preventie-standpunt is dat maar goed ook. Uit ongevallen kunnen we veel leren. Verscheidene analysetechnieken worden gebruikt om ongevallen te analyseren. Een wijd verspreide methode is de oorzaken- of feitenboom.
Wanneer een werknemer verpletterd wordt of gevangen zit in een hoogwerker, kan dit zware gevolgen hebben. De Britse Health and Safety Executive (HSE) ging na wat de risicofactoren zijn van zulke ongevallen en doet enkele aanbevelingen om ze te voorkomen.
Wanneer er een ongeval of incident plaatsvind, is het belangrijk om de oorzaken te bestuderen en er lessen uit te trekken. Dat gebeurde na een brand met een op aardgas aangedreven bus in Nederland. De analyse leverde enkele interessante conclusies op.
De arbeidsongevallenanalyse zou ook moeten peilen naar de psychosociale oorzaken die mogelijk een rol gespeeld hebben in het arbeidsongeval. Dat besluiten de onderzoekers die in opdracht van Federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) een studie
deden naar het verband tussen psychosociale aspecten op het werk en (ernstige) arbeidsongevallen in België.
Een arbeidsongeval met een airless verfspuitpistool trok de aandacht van de Duitse preventiedeskundigen. Zij vroegen zich af of het ongeval toe te schrijven was aan een gebrek van het product of aan de te zwakke eisen van de norm. Conclusies uit de ongevallenanalyse werden verwerkt in de nieuwe versie van de norm EN 1953 voor verstuif- en spuitapparatuur.