Stressevaluatie

Burn-out en motivatie

Vaak wordt er over een burn-out gesproken wanneer iemand langere tijd ziek is en de oorzaak in de psychosociale sfeer ligt. Maar het probleem is veel groter en bepaalde aspecten van burn-out worden onderbelicht: de zichtbaarheid, de omvang, de beheersbaarheid en het feit dat vooral gemotiveerde en productieve medewerkers er slachtoffer van worden.

Burn-out en het brein

Burn-outs zijn aan een opmars bezig. Een burn-out leidt tot gevoelens van vermoeidheid, een negatieve houding ten opzichte van de job en een afname van de productiviteit. Maar hoe ontstaat dit fenomeen? Dit artikel toont aan de hand van een paar eenvoudige schema’s welke processen in de hersenen tot een burn-out kunnen leiden.

Safety Day: Omgaan met stress

Tijdens een Safety Day kan u uw werknemers sensibiliseren en alert maken voor mogelijke risico’s op de werkvloer en voor het nemen van de nodige preventiemaatregelen.
Bent u op zoek naar een Safety Day die op maat van uw bedrijf gemaakt is? Dan bent u bij Prevent aan het juiste adres. Wij maken een gepersonaliseerd voorstel voor u rond een of meerdere door u gekozen thema’s. Een mogelijk thema voor uw Safety Day is omgaan met stress.

KU Leuven: Burnout Assessment Tool

Op 19 en 20 maart 2019 werd de Burnout Assessment Tool (BAT) van de KU Leuven voorgesteld. De tool is gebaseerd op een geactualiseerde definitie van de term ‘burn-out’. Op basis van deze definitie werd een vragenlijst en een scoresysteem ontworpen dat de gebruiker een indicatie over het risico op burn-out geeft.

Gestreste chirurgen maken meer fouten

Volgens het American Institute of Stress zou 60 tot 80% van alle arbeidsongevallen te wijten zijn aan stress. Ook chirurgen in de operatiekamer blijven niet gespaard: een Amerikaanse studie toont aan dat ze op de meest stressvolle momenten tot 66% meer fouten maken.

Gezonde medewerkers, minder stress

Siemens België won in maart 2015 de Healthy Workplaces Good Practice Award voor haar beleid rond psychosociaal welzijn. “Met ons Fit@Work-programma streven we naar gezondere medewerkers. We geloven dat een goede mentale en fysieke gezondheid stress, ziekteverzuim en burn-outs kan voorkomen.”

Goede praktijken voor beter beleid psychosociaal welzijn op het werk

Een multidisciplinaire aanpak op organisatorisch en individueel niveau, dat blijkt het beste recept voor een werkomgeving met een positief psychosociaal klimaat. Zowel uit een rapport van het EU-OSHA en Eurofound, als uit de Belgische initiatieven die gelauwerde werden door de FOD WASO komt naar voren dat vele kleine maatregelen op verschillende niveaus stress op het werk gevoelig kunnen verminderen.

Belgische werknemers en werkgevers lijden onder stress

64% van de Belgische werknemers lijdt aan stress. Dat is een stijging met liefst 18% tegenover 2010. Dat blijkt uit een bevraging van Securex bij 1.318 respondenten. Ook de werkgevers betalen hiervoor de tol. Zo zouden spanningsklachten veroorzaakt door stress de werkgever jaarlijks 3.750 euro per werknemer kosten.

SWI-P en SWA-P meet subjectieve werkbeleving

Het vernieuwde analyse-instrument SWI-P en SWA-P maakt het mogelijk om de subjectieve kijk van de werknemers op hun taken te structureren en de resultaten hiervan te verzamelen en te interpreteren. Het resultaat is een overzicht van knelpunten dat de basis kan zijn voor verder onderzoek.

Belgische werknemers ongerust over stress

Recent werden de resultaten van een groot Europees onderzoek over veiligheid en gezondheid op het werk bekendgemaakt. Uit de resultaten blijkt dat de Belgische werknemers vooral ongerust zijn over de toenemende stress op de werkvloer.