Arbeidsbelastingsevaluatie

‘Corona-management: De HR-handleiding’

In het boek ‘Corona-management: De HR-handleiding’ bespreken de auteurs prof. Alexander De Becker, Joris De Wortelaer en prof. Kristof Salomez de reglementaire grenzen die gesteld worden aan de strijd tegen het coronavirus op de bedrijfsvloer. Zij gingen op zoek naar mogelijke strategische hr-opties om deze crisis het hoofd te bieden.

Eurofound: nationale strategieën voor duurzaam werk

De Europese Stichting tot Verbetering van de Levens- en Arbeidsomstandigheden (Eurofound) voerde een studie uit over de manier waarop de lidstaten, in het licht van de vergrijzing van de actieve bevolking, een antwoord willen bieden op de behoefte aan duurzaam werk gedurende de hele arbeidsloopbaan. De meeste lidstaten moeten nog een algemene aanpak van het concept ‘duurzaam werk’ in hun beleid integreren, maar toch zijn de belangrijkste kenmerken van een dergelijke aanpak reeds gekend.

Ongeval met perslucht

Een arbeider in een bandencentrale werd aan de hand geraakt door de metalen koppeling aan het einde van een losgeslagen persluchtleiding. De klap veroorzaakte een breuk van de handwortel. Hij was gedurende weken werkonbekwaam.

Vermoeidheid tijdens laagintensief industrieel werk

Laagintensief werk leidt tot een toename van de ervaren vermoeidheid in de nek- en schouderregio. Dat blijkt uit een doctoraatsstudie van Tim Bosch aan de Vrije Universiteit Amsterdam, faculteit Bewegingswetenschappen. Het werk minder intensief maken, helpt niet aangezien er sowieso al niet veel kracht gebruikt moet worden. Er moeten dus andere oplossingen gevonden worden om de spiervermoeidheid tegen te gaan.