Een Brits onderzoek, uitgevoerd in opdracht van een bedrijf dat online kantoormateriaal verkoopt, brengt een verrassend element aan waarmee men rekening kan houden bij de inrichting van kantoren: de persoonlijkheid van de werknemer.
Unia, de openbare instelling voor de bestrijding van discriminatie, ziet het aantal dossiers over discriminatie op basis van gezondheidstoestand en handicap al jaren stijgen. Volgens Unia ligt de oplossing in een betere toepassing van het recht op ‘redelijke aanpassingen’.
HACCP is ervoor zorgen dat voedsel niet besmet raakt. Dit vraagt een doorgedreven aanpak met procedures en registratieformulieren. “Maar bovenal is het een continu proces waarbij iedereen betrokken moet worden”, klinkt het bij het HACCP-team van de Nationale Bank van België (NBB).
Volgens het ABW-concept (Activity Based Working) worden werkplekken niet meer toegewezen aan personen, maar aan activiteiten. Hoe kunnen we deze open space van de nieuwe generatie in de praktijk brengen? Wat zijn de kritische factoren? Wij spraken met Myriam Pauwels, hoofd van de interne preventiedienst van ING Belgium, en Georges Volders, hoofd van de interne preventiedienst van AG Insurance, die dit concept op grote schaal toepasten in hun organisatie[1].
Steeds meer studies tonen aan dat landschapskantoren niet aan de verwachtingen voldoen. Toch is dit type werkplaatsen nog steeds succesvol. Wellicht omdat veel bedrijven en instellingen de inrichting van hun werkruimtes nog steeds toevertrouwen aan facility managers en meubelleveranciers. Psychologen, ergonomen en zelfs economen vinden dat open space offices de communicatie, creativiteit en prestaties minder goed beïnvloeden dan gedacht.
Een kwart van de werknemers is niet tevreden met de inrichting van hun flexibele werkomgeving. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van Integron. Zij kunnen zowel thuis als op kantoor niet werken zoals ze dat zouden willen. Wie flexibele kantoren wil inrichten moet met heel wat zaken rekening houden.
Richtlijnen voor gezond en veilig werken met het beeldscherm zijn meestal gemaakt op maat van goed uitgeruste kantoren. Maar beeldschermen zijn ook in productieruimten terug te vinden, bijvoorbeeld voor het invoeren van gegevens en het opvolgen van processen. Uit onderzoek blijkt dat deze beeldschermwerkplekken lang niet allemaal voldoen aan de eisen inzake veiligheid en gezondheid op het werk. Ook bij het inrichten van deze werkplekken en het organiseren van het werk, is het van belang om ergonomische principes te respecteren.
De Britse Health and Safety Executive (HSE) deed onderzoek naar het gebruik en de implementatie van mechanische hulpmiddelen en automatisering om de risico’s van repetitieve handelingen voor de bovenste ledematen te verminderen. In dit voorbeeld komt de situatie aan bod waarbij werknemers kalenders verzamelen en vervolgens stapelen.
De Britse Health and Safety Executive (HSE) deed onderzoek naar het gebruik en de implementatie van mechanische hulpmiddelen en automatisering om de risico’s van repetitieve handelingen voor de bovenste ledematen te verminderen. In dit voobeeld komt de situatie aan bod waarbij werknemers afgewerkte producten in dozen stoppen en vervolgens met een taperoller dichtkleven.
De Britse Health and Safety Executive (HSE) deed onderzoek naar het gebruik en de implementatie van mechanische hulpmiddelen en automatisering om de risico’s van repetitieve handelingen voor de bovenste ledematen te verminderen. In dit voorbeeld komt de automatisering van het sorteren van papier aan bod.