Vrouwen, migranten en LHBTI-werknemers lopen meer risico op het ontstaan van werkgerelateerde musculoskeletale aandoeningen (MSA). In een nieuw rapport van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) wordt vastgesteld waarom zij dikwijls in slechtere omstandigheden werken, die deze aandoeningen in de hand werken.
Voor sommigen (kappers, verkopers, machineoperatoren, …) is de hele dag staand werken onvermijdelijk. En ook thuis moet je soms lang rechtstaan. Een goede houding, een adequate indeling van de werkplek en de juiste accessoires kunnen je leven vergemakkelijken.
De DGUV (Duitse verzekeringsmaatschappij voor arbeidsongevallen en beroepsziekten) en de BGHM (Duitse verzekeringsmaatschappij voor arbeidsongevallen en beroepsziekten in de hout- en metaalsector) hebben een checklist opgesteld voor het gebruik van exoskeletten.
Exoskeletten en andere systemen voor fysieke ondersteuning worden voorgesteld als hulpmiddelen om de inspanningen te verminderen, de gebruiker te ondersteunen en zo musculoskeletale aandoeningen te voorkomen. Hoe zit het met de aanvaarding ervan op de werkvloer? Het Franse Institut national de recherche et de sécurité (INRS) voerde verschillende studies hierover uit.
Het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO heeft samen met Knauf de effectiviteit getest van een armondersteunend exoskelet bij werkzaamheden van stukadoors. De spieractiviteit bij de onderzochte schouder- en armspieren nam af met respectievelijk 30 en 38%.
Prevent biedt een interactieve online ondersteuning aan van de thuiswerker via een video conferencing-platform. Deze dienstverlening, prevent@Home, is erop gericht om gezondheidsklachten bij thuiswerkers te voorkomen.
Prevent biedt een reeks kortlopende en praktijkgerichte opleidingen aan, die kunnen variëren van een halve dag tot enkele dagen. De opleidingen zijn informatief enerzijds met een wettelijke basis en/of een theoretische achtergrond en aangevuld met praktijk d.m.v. oefeningen en casebehandeling.
Een slechte opstelling van de werkplaats heeft een negatieve invloed op de efficiëntie van de werknemer en draagt bij tot de ontwikkeling van musculoskeletale aandoeningen (MSA). Dat komt meestal omdat de ergonomische principes niet gevolgd worden.
De oplossingen zijn doorgaans relatief simpel en vragen slechts kleine en goedkope aanpassingen.
Exoskeletten zijn systemen voor fysieke ondersteuning die men op het lichaam draagt. Ze werden oorspronkelijk ontwikkeld voor militaire of medische doeleinden. Momenteel doen ze hun intrede op de werkvloer. Zijn ze geschikt voor alle arbeidssituaties? Hoe werken ze? Welke risico's kunnen ze met zich meebrengen? Houdt de bestaande wetgeving rekening met deze hulpmiddelen? Een overzicht van wat we momenteel weten.