Veiligheidsbewustzijn

Een veilige werkomgeving voor platformwerkers

Het Europees Parlement wil dat mensen die werken voor digitale platformen zoals maaltijdbezorgingsdiensten, dezelfde rechten krijgen als reguliere werknemers.

Stop! Hammer time

Een hamer mag niet in je gereedschapskistje ontbreken. Met dit veelzijdige gereedschap kan je spijkers inslaan of uittrekken, haringen in de grond kloppen of zelfs sloopwerken uitvoeren. Wij geven je enkele tips voor het gebruik van de hamer.

Ervaringen met de veiligheidsladder bij Iris Industry Solutions

Op 18 september 2019 behaalde de afdeling Hoogspanning van Iris Industry Solutions het certificaat voor de veiligheidsladder trede 3.[1] Wat deed de organisatie om het certificaat voor deze trede van de veiligheidsladder te behalen?

Zo knap je de klus veilig op

Door de coronacrisis blijven we allemaal in ons kot waardoor velen van ons de tijd vinden om te klussen. Toen midden april de doe-het-zelfzaken weer mochten openen, stonden er lange rijen van klusgrage mannen en vrouwen voor de deuren aan te schuiven. Het opknappen van klusjes gebeurt niet altijd zonder slag of stoot. Veel van deze ongevallen hadden vermeden kunnen worden. Heb jij nog een klus te klaren? Lees dan onderstaande tips voor je begint.

Welzijnscultuur en de Nederlandse veiligheidsladder: Deel 2

In het januarinummer van preventFocus werd al verteld dat Nederland met zijn veiligheidsladder een meetmethode heeft ontwikkeld die toelaat om het niveau van de bereikte veiligheidscultuur in de onderneming in te schatten. De oorsprong van de veiligheidsladder ligt in het inmiddels 20 jaar oude Hearts and Minds-onderzoek van de universiteit van Manchester. Dit artikel gaat dieper in op de vormgeving van die veiligheidsladder.

Contractorbeleid Janssen Pharmaceutica valt weer in de prijzen

Voor de tweede keer in tien jaar tijd kreeg een preventieadviseur van Janssen Pharmaceutica de prijs van Preventieadviseur van het Jaar. Agoria beloont met deze prijs bedrijven die zich onderscheiden met hun veiligheidsbeleid voor werknemers en contractoren. Prevent sprak met beide winnaars over deze onderscheiding.

Al meer dan 15 jaar: hoe is het vandaag gesteld met de veiligheidscoördinatie?

Op 27 februari 2018 vond de studiedag van BIB-Co, het Belgisch Instituut van Veiligheids- en Gezondheidscoördinatoren, plaats. Door de nationale staking was er die dag zo goed als geen openbaar vervoer, wat aanleiding gaf tot ellenlange files. Maar dat verhinderde de veiligheids- en gezondheidscoördinatoren niet om tijdens deze bijeenkomst vast te stellen dat de coördinatie en de preventie van arbeidsongevallen er de voorbije jaren in België flink op vooruit is gegaan. Hieronder geven we een overzicht van de hoogtepunten van de studiedag “Al meer dan 15 jaar, preventie en coördinatie gaan er samen op vooruit!”.

20 kaarsjes voor Prevent

Op 1 december 2017 mocht Prevent 20 kaarsjes uitblazen. Voor diegenen die het zich nog herinneren: Prevent werd op 1 december 1997 feestelijk boven de doopvont gehouden. Als vzw was het de opvolger van de Nationale Vereniging tot Voorkoming van Arbeidsongevallen, de NVVA. Deze werd al in 1952 opgericht door de toenmalige arbeidsongevallenverzekeraars. 

Zijn VCA-diploma’s eigendom van de werknemers?

Werknemers die met succes een examen afleggen in het kader van VCA, bv. VCA-basisopleiding, ontvangen een diploma. Vaak gaat aan dit examen een opleiding vooraf en worden zowel de kosten van de opleiding als het examen gedragen door de werkgever. De vraag rijst dan: is het diploma eigendom van de werknemer? of kan de werkgever ook bepaalde rechten laten gelden? bv. indien een werknemer het bedrijf voortijdig verlaat.

Commentaar: 'Terreurdreiging versus werkgever, de tussenstand is 3 – 4'

Het uitmoorden van de bijna volledige Charlie Hebdo-redactie, de noodlottige gijzeling in Parijs, de vuurgevechten in Verviers en de aanhoudende terreurdreiging hebben bij veel mensen een diepe indruk nagelaten. De ministeriële uitspraak ‘dat er een aanslag zeker komt, en dat we alleen nog niet weten wanneer’ doet zelfs onze para’s de wenkbrauwen van fronsen. Advocaat Joris De Wortelaer over terrorisme en de arbeidswetgeving. 

 

Joris De Wortelaer (4 mei 1968) (Licentiaat Rechten, Bijzonder Licentiaat Sociaal Recht) was gedurende meer dan 20 jaar Human Resources Manager binnen de Belgische Banksector. Momenteel is hij advocaat aan de balie van Leuven, en assistent aan de Faculteit Recht en Criminologie van de Vrije Universiteit Brussel.