Volgens een enquête van Vias institute gebruikt een op de tien Belgische bestuurders een manier om alcoholcontroles te vermijden. Dat is bijna aan verdubbeling tegenover vier jaar geleden. Toch is de pakkans in die periode toegenomen. Vias institute: “De mentaliteit van de Belgische bestuurder ten opzichte van alcohol blijft een probleem.”
Een West-Vlaamse werkgever is vrijgesproken na een ongeval waarbij een dronken seizoenarbeider een stuk van zijn voet kwijtspeelde. Wel kreeg hij een boete voor sociale inbreuken.
Voor de directie en de leden van het comité pbw van ASCO maakt een performant alcohol- en drugbeleid deel uit van het algemeen preventiebeleid in verband met veiligheid en gezondheid van de werknemers. Om de negatieve effecten van alcohol- en druggebruik op het werk te voorkomen, wilde het bedrijf een transparant beleid voeren op basis van duidelijke en precieze afspraken. De veiligheid van de werknemers staat hierbij centraal.
Ondanks sensibilisering en de verhoging van de pakkans, gebeuren er in ons land nog elke dag elf ongevallen met gewonden of doden waarbij een bestuurder te veel gedronken heeft. Sinds 1 juli 2018 werd de wetgeving strenger en moet de rechter in bepaalde gevallen een alcoholslot opleggen. Tegen het einde van het jaar zullen ongeveer 500 bestuurders in ons land verplicht met zo’n toestel rondrijden.
Uit een nieuw rapport van de ETSC (European Transport Safety Council) blijkt dat in de EU jaarlijks nog steeds meer dan 5000 sterfgevallen veroorzaakt zijn door rijden onder invloed. De ETSC vraagt daarom aan de EU om de installatie van een alcoholslot verplicht te maken.
In de tweede editie van het boek "L'alcool, les drogues et le travail", voorgesteld door de Luxemburgse Fédération des artisans, doet de auteur een trieste vaststelling: in sommige bedrijven in het Groothertogdom Luxemburg zou 15% van de werknemers alcohol consumeren op het werk.
Sinds 1 januari 2015 is de alcohollimiet verlaagd tot 0,2 promille voor professionele bestuurders. Sommige bestuurders lappen deze limiet aan hun laars. Zo is er in de pers het verhaal verschenen van een schoolbuschauffeur met 0,62 mg alcohol per liter uitgeademde lucht. Hij overschreed met andere woorden 7 keer de limiet (0,9 mg/l) voor professionele chauffeurs.
Vanaf 1 januari 2015 geldt een strengere alcohollimiet voor professionele bestuurders. Bij een alcoholgehalte van 0,2 promille of meer riskeren zij dan een boete en een rijverbod. De strengere regels komen er op aanbeveling van de Europese Commissie en moeten ons land helpen het aantal verkeersdoden te verminderen.
Het gebruik van alcohol en/of drugs op het werk of na het werk kan tot ernstige ongevallen leiden. Doordat deze stoffen het zicht, de reflexen, de concentratie en de waakzaamheid van de werknemers aantasten, vormen ze een reëel gevaar voor de veiligheid.