Slaap- en kalmeermiddelen, zoals benzodiazepines, kunnen helpen bij slaap- en angststoornissen. Maar ze kunnen ook heel wat neveneffecten teweegbrengen en het risico op verslaving is reëel. In veel gevallen is het mogelijk om medicatie, en zo ook de negatieve effecten ervan, te vermijden.
Tot ongeveer 1950 dachten we dat we ‘offline’ waren wanneer we sliepen. Ondertussen heeft de wetenschap ons steeds meer geleerd. We weten bijvoorbeeld hoe ons brein actief is tijdens het slapen, maar we beginnen nu pas te begrijpen hoe belangrijk goed slapen is en welke invloed een tekort aan slaap heeft op ons dagelijks functioneren.
Tot halverwege de jaren 50 dachten wetenschappers dat mensen ‘offline’ zijn wanneer ze slapen. Ondertussen staat de wetenschap veel verder en heeft men veel geleerd over het onderwerp slaap. Men weet hoe ons brein actief is tijdens het slapen, maar nu pas wordt duidelijk hoe belangrijk een goed slaappatroon is voor de mens en welke invloed een tekort aan slaap heeft op het dagelijks functioneren.
‘Kunnen we professionele bestuurders een test laten afleggen om slaapapneu op te sporen?’, vraagt een volksvertegenwoordiger zich af, die de vraag officieel stelde aan minister van Werk Kris Peeters. In zijn antwoord onderstreept deze dat er in België al maatregelen bestaan tegen het risico van slaperigheid achter het stuur en slaapapneu.
Zowel werkgevers als werknemers denken dat een siësta doen op het werk wijst op een gebrek aan professionalisme. Nochtans blijkt het tegendeel waar te zijn: wie even een rustpauze neemt, is minder moe op het einde van de nachtdienst en werkt dus efficiënter. Een studie uitgevoerd onder verplegers op een afdeling Intensieve Zorgen onderzocht wat hier precies van aan is.
De Nederlandse Gezondheidsraad raadt beleidsmakers en werkgevers aan om mensen beter te informeren over de mogelijke gevolgen van led verlichting. Dat staat te lezen in het Briefadvies Gezondheidsrisico’s van leds.