In september 2017 lanceerde het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw de nieuwe voedingsdriehoek. Die bundelt alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding. De voedingsdriehoek wil iedereen in Vlaanderen informeren over gezonde voeding en motiveren om evenwichtiger te eten, ook op het werk. Hoe doe je dat, gezonde voeding aanbieden en promoten op het werk? En hoe zorg je ervoor dat het ook in de smaak valt?
Onze voedingskeuzes worden beïnvloed door de mensen met wie we samen eten. Een man eet bijvoorbeeld meer in het bijzijn van een vrouw om (onbewust) aan te tonen dat hij gezond is. Ook op de werkplek hebben onze lunchgenoten een invloed op wat we eten. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Thuis kan er heel wat lekkers in de kasten zitten, waardoor het een uitdaging kan zijn om tijdens het thuiswerken gezond te eten. Uit onderzoek van Edenred blijkt dat we het belang van gezonde voeding erkennen, maar hoe zorgen we ervoor dat we thuis een gezond eetpatroon krijgen?
Beweging en burn-out, er is al veel over gezegd en geschreven. Aangezien vermoeidheid (zowel mentaal als fysiek) een van de belangrijkste kenmerken is van burn-out, is dat ook niet verwonderlijk. Drs. Yanni Verhavert (VUB) poogt in haar systematische literatuurstudie wat helderheid te scheppen over het effect van beweging, zitgedrag en voeding op het voorkomen van burn-out.
Tijdens een Safety Day kan u uw werknemers sensibiliseren en alert maken voor mogelijke risico’s op de werkvloer en voor het nemen van de nodige preventiemaatregelen.
Bent u op zoek naar een Safety Day die op maat van uw bedrijf gemaakt is? Dan bent u bij Prevent aan het juiste adres. Wij maken een gepersonaliseerd voorstel voor u rond een of meerdere door u gekozen thema’s. Een mogelijk thema voor uw Safety Day is gezonde voeding.
Onze voeding is opgebouwd uit verschillende bouwstenen, zoals vetten en suikers. Deze laatste hebben een negatieve bijklank, maar hoe zit het hier nu mee? Zijn ze echt zo ongezond als we denken?
We spenderen veel tijd op ons werk. Soms is het moeilijk om na de werkuren nog de energie of motivatie te vinden om te gaan sporten of te zorgen voor een gezonde maaltijd. Daarom is het een goed idee om al aan je – fysieke en mentale – gezondheid te werken op de werkvloer zelf. Dit hoeft geen uren in beslag te nemen en kan al met enkele simpele aanpassingen.
Op 6 juni 2016 start de islamitische vastenmaand, de ramadan. De moslims die aan de ramadan deelnemen, zullen gedurende één maand niet eten, drinken of roken tussen zonsopgang en zonsondergang. Niet eenvoudig voor wie de ramadan ook nog eens combineert met een belastende job.