In Frankrijk zijn onlangs twee nieuwe maatregelen ingevoerd: een verplichting om de arbeidsinspectie binnen 12 uur op de hoogte te brengen van een dodelijk ongeval en de invoering van een medische opvolging na uitoefening van de beroepsactiviteit voor werknemers die aan bepaalde beroepsrisico’s werden blootgesteld. Die twee maatregelen zijn in België al van toepassing.
In Frankrijk heeft de Conseil économique, social et environnemental (Economische, Sociale en Milieuraad) een enquête gehouden over de gevolgen van de klimaatverandering voor de gezondheid en de arbeidsomstandigheden.
Aangezien accountants in contact staan met micro-ondernemingen, voorzien sommige Franse regionale bedrijfsgezondheidsplannen om hen in te zetten voor preventiedoeleinden. Editions Législatives gaat hier dieper op in.
In Frankrijk werd een studie uitgevoerd over de evolutie van de risicofactoren voor musculoskeletale aandoeningen (MSA) bij werknemers in de bouwsector tussen 2010 en 2017. De resultaten van die studie tonen aan dat de preventiemaatregelen gericht moeten zijn op specifieke subsectoren en ook betrekking moeten hebben op de werknemers van kleine ondernemingen.
In haar nationale actieplan voor de periode 2023-2025 kondigt de Franse arbeidsinspectie aan dat ze zich vooral zal richten op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten en op de bescherming van kwetsbare werknemers. De inspectie zal een campagne opzetten die in het teken staat van mobiele arbeidsmiddelen en hefwerktuigen.
Het preventiepaspoort heeft tot doel de competenties van werknemers op het vlak van gezondheid en veiligheid op het werk te certificeren om zo beroepsrisico’s te voorkomen. Het paspoort zou vanaf april 2023 beschikbaar moeten zijn voor werknemers.
Na België en Nederland zou ook Frankrijk van plan zijn kankers die verband houden met de blootstelling aan asbest, als beroepsziekten te erkennen. Het Anses, het Franse nationale agentschap voor volksgezondheid, kwam in een studie tot de conclusie dat er een bewezen oorzakelijk verband bestaat tussen eierstok- en strottenhoofdkanker en beroepsmatige blootstelling aan asbest.
Het Franse agentschap Anact (Agence nationale pour l’amélioration des conditions de travail) heeft de evolutie bestudeerd van arbeidsongevallen, ongevallen in het woon-wegverkeer en beroepsziektes bij vrouwen en mannen in de privésector in de periode 2001-2019. Het stelde daarbij een stijging vast van het aantal ongevallen bij vrouwen.
In december 2020 kwam een 38-jarige terreinverzorger in het stadion van Lorient (Bretagne) onder een lichtinstallatie terecht die gebruikt werd voor het onderhoud van de grasmat. Hij overleed aan zijn verwondingen. De verantwoordelijken van het bedrijf dat instond voor het onderhoud van het gazon, werden vervolgd voor ‘onopzettelijke doodslag in het kader van het werk’.
Prostaatkanker die verband houdt met het gebruik van pesticiden, was al erkend als beroepsziekte voor het landbouwstelsel, maar wordt voortaan ook erkend voor het algemene stelsel van de sociale zekerheid. De lijst van werkzaamheden is echter beperkend, waardoor heel wat blootgestelde werknemers zijn uitgesloten.