Het gebruik van alcohol en drugs op de werkvloer brengt ernstige economische, sociale en gezondheidsgevolgen met zich mee, zowel voor de werknemer als zijn collega’s, het bedrijf en de maatschappij. Een preventief alcohol- en drugsbeleid kan heel wat problemen voorkomen.
Workaholisme brengt net als andere verslavingen ernstige negatieve gevolgen met zich mee. Zo kan de mentale gezondheid van de workaholic eronder gaan lijden, net als zijn fysieke gezondheid. De Japanners bedachten zelfs een woord voor sterven door overwerk: karoshi. Bij een werkverslaving komt echter meer kijken dan gewoon “veel en lang werken”.
Gamen is een eenvoudige manier om je te ontspannen en even van de wereld weg te zijn. Het on- en offline spelen van spelletjes is niet alleen leuk, maar het bevordert bijvoorbeeld ook je strategische denken, je oriëntatievermogen en je oog-handcoördinatie. Maar wat als je meer uren achter je scherm zit en het gamen je doen en laten overneemt? Wanneer wordt te veel gamen een probleem?
Slaap- en kalmeermiddelen, zoals benzodiazepines, kunnen helpen bij slaap- en angststoornissen. Maar ze kunnen ook heel wat neveneffecten teweegbrengen en het risico op verslaving is reëel. In veel gevallen is het mogelijk om medicatie, en zo ook de negatieve effecten ervan, te vermijden.
In januari 2019 werd in Frankrijk een advies gepubliceerd om bedrijven te betrekken bij de preventie van het gebruik van verslavende middelen op het werk (alcohol, tabak, verdovende middelen). Meer dan 20 miljoen Franse werknemers (op een totaal van 29 miljoen, zowel in de private als in de openbare sector) hebben te maken met verslavingen.
Onze smartphone is bijna onmisbaar in ons leven. We besteden dagelijks veel van onze vrije tijd aan het scrollen door Facebook en Instagram, het posten van foto’s of Tweets en het versturen van berichtjes. Tegenwoordig kan je op veel smartphones je dagelijks gebruik nakijken. Voor wie zijn of haar gebruik toch naar beneden mag, bestaan er apps waarmee je jouw gsm-gedrag onder controle kan houden.