Actueel

OiRA Dienstboden

De wetgeving over welzijn op het werk stelt nu expliciet dat werkgevers van dienstboden die instaan voor het huishouden, de kinderoppas en/of de schoonmaak, een speciale OiRA-tool (Online interactive Risk Assessment) kunnen gebruiken om de risico’s te analyseren waarmee ze geconfronteerd worden: OiRA Dienstboden.

Canada: boete van 110.000 dollar voor dodelijk ongeval

Een producent van prefabbeton in Ontario, Canada, heeft een boete van 110.000 dollar gekregen na een dodelijk ongeval waarbij een van zijn werknemers betrokken was. Wat is er gebeurd?

Richtsnoeren voor het beheer van gevaarlijke geneesmiddelen

De Europese Commissie heeft, in samenwerking met belanghebbenden in de gezondheidszorg, een gids gepubliceerd om de blootstelling van werknemers aan gevaarlijke geneesmiddelen te verminderen.

Nieuwe verordening Machines: tekst aangenomen

Het voorstel voor een verordening betreffende machineproducten werd op 18 april 2023 aangenomen. Hierna volgen een aantal belangrijke punten.

Fedris: terugbetaling van nieuwe vaccins

Vanaf 1 april 2023 betaalt Fedris ook de vaccins voor mazelen en waterpokken terug. De procedure voor terugbetaling is vereenvoudigd.

Dodelijk arbeidsongeval in Zwevezele: zware boetes voor de bedrijven

De rechtbank van Brugge veroordeelde op 10 maart 2023 een staalplatenfabrikant en een ander bedrijf tot zware boetes na een dodelijk arbeidsongeval in 2019.

Een mini-podcastreeks om mentale problemen bespreekbaar te maken

Eind maart 2023 werd een minireeks podcasts online gezet in het kader van de acties gecoördineerd door het federaal netwerk mentale gezondheid op het werk. De acties, die gericht zijn op werknemers en hun werkgevers, willen de toegang tot de bestaande instrumenten op het gebied van mentaal welzijn op het werk vergemakkelijken.

Geweld en intimidatie op het werk: praktische gids van de IAO

De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) geeft praktisch advies aan ondernemingen en werkgevers om geweld en pesterijen op de werkplek aan te pakken.

Veiligheid van ladders

De European Trade Union Confederation (ETUC) heeft de resultaten gepubliceerd van een studie uit 2022 over de veiligheid van ladders en wil zo een bijdrage leveren aan de aanpassing van de Europese normen ter zake. De studie analyseerde in een vooronderzoek ongevallenstatistieken en heeft testen uitgevoerd naar de veiligheid van ladders voor het schoonmaken van ramen en vaste ladders voor het betreden van een hogere verdieping (uitschuifbare zoldertrappen). 

Verlichting: energiezuinigheid en veiligheid op het werk

Om de energiefactuur te verminderen, overwegen sommige bedrijven om het verbruik voor verlichting terug te dringen. Het Franse Institut national de recherche et de sécurité (INRS - nationaal instituut voor onderzoek en veiligheid) stelt een aantal technische oplossingen voor die het mogelijk maken minder te verbruiken zonder te moeten inboeten aan comfort op het vlak van verlichting.