Artikel 10 van de Wet van 5 november 2023 houdende diverse arbeidsbepalingen wijzigt artikel 32sexies van de wet welzijn op het werk, waardoor de aanstelling van een of meerdere vertrouwenspersonen niet langer een keuze is maar wel een verplichting.
De codex over het welzijn op het werk legt de werkgever op om persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) te verstrekken aan zijn werknemers. Maar wat gebeurt er als een werknemer die veiligheidsschoenen moet dragen, steunzolen nodig heeft?
Naar aanleiding van de inspectiecampagne van 2022 vestigt de FOD Werkgelegenheid de aandacht op de specifieke situatie van werknemers in de dienstenchequesector en in het bijzonder op de verplichting voor werkgevers om een risicoanalyse uit te voeren. Op de website van het Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk (beswic.be) is een specifieke rubriek gewijd aan werknemers in de dienstenchequesector.
EU Verordening 2023/1464, gepubliceerd op 17 juli 2023, wijzigt de REACH-verordening en legt beperkingen op voor het op de markt brengen van producten met formaldehyde. De Commissie wil zo de blootstelling aan mogelijk schadelijke formaldehyde-emissies in de binnenlucht verminderen.
Een koninklijk besluit van 2 juli 2023 voegt bepalingen over de bescherming van werknemers tegen agentia met hormoonontregelende eigenschappen toe aan de Codex welzijn op het werk. Over wat gaat het precies en wat is er veranderd?
Het koninklijk besluit van 10 mei 2023 houdende reglementering van de begassingen en de ontgassingen (BS 15 juni 2023) vervangt het vorige KB uit 1992. Het besluit treedt in werking op 1 juli 2023.
De volgende sociale verkiezingen met het oog op de aanduiding van de werknemersvertegenwoordigers in de ondernemingsraden en de comités voor preventie en bescherming op het werk vinden plaats van 13 tot en met 26 mei 2024. De wetgeving die deze sociale verkiezingen zal beheren is verschenen op 30 juni 2023.
EU Verordening 2023/988 inzake algemene productveiligheid heeft tot doel de veiligheid van producten te vrijwaren en te zorgen voor een eengemaakte markt. De verordening vervangt de richtlijn algemene productveiligheid uit 2001.
Werknemers en getuigen die grensoverschrijdend gedrag melden zoals geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk, zijn beschermd tegen nadelige gevolgen zoals ontslag. In mei 2023 zijn er wijzigingen doorgevoerd aan deze wettelijke bepalingen om zowel slachtoffers als getuigen beter te beschermen.