In haar rapport Hybrid work in Europe: Concept and practice tracht de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden (Eurofound) duidelijkheid te scheppen over het concept ‘hybride werken’ aan de hand van recente literatuur en bijdragen van haar netwerk van correspondenten uit de Europese Unie.
Eurogip, een Franse organisatie die gespecialiseerd is in verzekeringen tegen arbeidsongevallen en beroepsziekten, heeft onderzoek gedaan naar arbeidsongevallen tijdens het telewerken. De analyse heeft betrekking op zeven Europese landen (Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Spanje en Zweden) en onderzoekt voor elk land welke verzekeringen er voor de werknemers bestaan.
In 2021 waren er 41,7 miljoen telewerkers in Europa, dat is 20% van alle Europese werknemers. Eurofound liet een onderzoek uitvoeren naar telewerk tijdens de Covid-19 pandemie in 2020 en 2021. Het rapport van het onderzoek werd gepubliceerd in december 2022.
Sinds de coronacrisis werken we vaker van thuis uit. Nu we weer naar kantoor mogen, combineren velen onder ons dat thuiswerk met kantoorwerk. Dat heet hybride werken en heeft zo zijn voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden. Bovendien zijn veel bedrijven nog niet aangepast aan deze nieuwe vorm van werken.
Door de gezondheidscrisis heeft telewerk op grote schaal ingang gevonden (27% in januari 2021 t.o.v. 4% in 2019). Het Franse ministerie van Werk heeft onderzoek gedaan naar de impact van de Covid-19-crisis op de arbeidsomstandigheden en het telewerk.
De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelden samen een verslag op met aanbevelingen voor veilig en productief telewerk.
Een besluit van de regering van de Franse Gemeenschap, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 23 februari 2022, past de regels rond telewerk voor zijn personeel aan.
Het nieuwe werken heeft zijn (her)intrede gedaan op onze werkvloeren, gedreven door een motor die ons allen bekend is, de Covid-19-pandemie. Ondanks de vele heersende vooroordelen kan het nieuwe werken een kader vormen voor meer welzijn op het werk. In dit artikel staan we stil bij enkele misvattingen en de impact van deze vorm van werken op het welzijn op het werk. Afsluiten doen we met tips voor de preventieadviseurs.
Vallen is de belangrijkste oorzaak van arbeidsongevallen met blijvende ongeschiktheid en dodelijke arbeidsongevallen. Valpartijen behoren eveneens tot de meest voorkomende ongevallen in huis. Wees er dus ook voor op je hoede als je van thuis uit werkt!