In 2022 werd 8 juni uitgeroepen tot Belgische Dag van het Werkplezier. Naar aanleiding van de tweede editie in 2023 publiceerde sociaal secretariaat SD Worx de resultaten van een Europees onderzoek bij 16.011 werknemers, verspreid over 16 landen. Daaruit blijkt dat de Belgen, samen met de Finnen, het meest tevreden zijn over hun werk-privébalans.
De Europese enquête over arbeidsomstandigheden (of European Working Conditions Survey - EWCS) van Eurofound biedt sinds 1990 een inzicht in hoe werknemers hun arbeidsomstandigheden ervaren. De resultaten van de enquête 2021 wijzen erop dat 31% van de bevraagde Belgische werknemers meent dat hun werk risico's met zich meebrengt voor hun gezondheid of veiligheid.
Na een rustig jaar naar aanleiding van de gezondheidscrisis nam de blootstelling van werknemers aan ioniserende straling in Frankrijk in 2021 weer toe. Dat heeft het Franse Instituut voor Stralingsbescherming en Nucleaire Veiligheid (IRSN – Institut français de radioprotection et de sûreté nucléaire) bekendgemaakt in zijn blootstellingsrapport.
De blootstelling aan creosoot, een stof die zeer giftig is voor de gezondheid, moet zoveel mogelijk worden beperkt. Daartoe heeft het Agence nationale de sécurité sanitaire (Frans nationaal agentschap voor volksgezondheid – Anses) een dossier ingediend bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) in het kader van de REACH-verordening.
Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, heeft zijn statistisch jaarverslag van 2021 over beroepsziekten gepubliceerd. Wat waren de belangrijkste trends in deze statistieken?
Medex, het Bestuur Medische Expertise, publiceerde de resultaten van zijn eerste studie over arbeidsongevallen bij ambtenaren in de periode 2016-2020. Jaarlijks werden gemiddeld zo’n 41.000 arbeidsongevallen gemeld. De studie omvat zowel personeel met een statutaire als met een contractuele arbeidsovereenkomst.
Digitalisering en automatiseringstechnologieën kunnen de arbeidsomstandigheden op verschillende manieren beïnvloeden. Het gebruik ervan op de werkplek roept nieuwe ethische vragen op. Een rapport van Eurofound, de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden, bespreekt die ethische aspecten en brengt relevante Europese en nationale beleids- en regelgevingsinitiatieven in kaart.
Een Brits onderzoek, uitgevoerd in opdracht van een bedrijf dat online kantoormateriaal verkoopt, brengt een verrassend element aan waarmee men rekening kan houden bij de inrichting van kantoren: de persoonlijkheid van de werknemer.
In juni 2022 kwamen 25 wetenschappers uit acht landen samen in Lyon (Frankrijk) bij het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) om hun onderzoek naar de kankerverwekkendheid van de beroepsmatige blootstelling van brandweermannen en -vrouwen af te ronden. Het beroep van brandweerman/-vrouw werd ingedeeld als ‘kankerverwekkend voor de mens’ (groep 1) op grond van voldoende bewijzen van kanker bij de mens.
Van alle psychosociale interventies op de werkvloer die externe dienst voor preventie en bescherming op het werk Mensura in 2021 behandelde, was een op de twintig gelinkt aan suïcide(pogingen). De externe dienst vraagt werkgevers dan ook om actief werk te maken van suïcidepreventie.