Het Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals (PARC) heeft tot doel de risicobeoordeling van chemische stoffen te herzien met het oog op een betere bescherming van de gezondheid en het leefmilieu. Het project ging op 1 mei 2022 officieel van start.
In december 2020 kwam een 38-jarige terreinverzorger in het stadion van Lorient (Bretagne) onder een lichtinstallatie terecht die gebruikt werd voor het onderhoud van de grasmat. Hij overleed aan zijn verwondingen. De verantwoordelijken van het bedrijf dat instond voor het onderhoud van het gazon, werden vervolgd voor ‘onopzettelijke doodslag in het kader van het werk’.
Het Franse nationale agentschap voor voedselveiligheid, milieu en arbeid (Anses) heeft de laatste beschikbare gegevens over de gezondheidseffecten van lasrook geanalyseerd. De studie van het Anses bevestigt dat het inademen van rook die metaaldeeltjes bevat, bronchopulmonale en keelkankers kan veroorzaken.
De rechtbank van Blois (Frankrijk) moest uitspraak doen in een zaak over een dodelijk arbeidsongeval dat in juni 2020 in een industrieel afvalverwerkingsbedrijf had plaatsgevonden. De werkgever werd vervolgd voor onopzettelijke doodslag en niet-naleving van de veiligheidsverplichtingen.
Op 26 april 2022 publiceerde het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) een manifest voor nul doden op de werkplek. Dat manifest, ondertekend door nationale ministers, leden van het Europees Parlement en deskundigen inzake veiligheid en gezondheid, pleit voor meer opleiding op het vlak van veiligheid en gezondheid op het werk, meer inspecties en meer sancties om tegen 2030 het aantal dodelijke arbeidsongevallen tot nul te herleiden.
Het KB van 10 april 2022 (BS van 20 april 2022) wijzigt de praktische modaliteiten voor de organisatie van het telewerk van federale ambtenaren. Het betreft onder meer wijzigingen aan het KB van 22 november 2006 betreffende het telewerk en het satellietwerk in het federaal administratief openbaar ambt. Onder andere de modaliteiten voor het beschikbaar stellen van de benodigde apparatuur werden aangepast.
De dode hoek is het gebied rondom een voertuig waarop de bestuurder geen direct (door de ramen) of indirect zicht heeft (via spiegels en/of camera’s). Ondanks de getroffen maatregelen op het vlak van regelgeving, infrastructuur en bewustmaking van weggebruikers blijven dodehoekongevallen een actueel probleem. In 2020 werden er door de politie 23 dodehoekongevallen geregistreerd. Vias institute belicht deze problematiek.
In de aanloop van de Wereld-MS-dag, die plaatsvindt op 30 mei, worden de hele maand mei campagnes en evenementen georganiseerd om het bewustzijn rond deze complexe aandoening te vergroten. In de wetenschappelijke literatuur over multiple sclerose is er sprake van verschillende mogelijke risicofactoren, waaronder blootstelling aan solventen. Al sinds de jaren 90 wordt de link tussen MS en deze stoffen onderzocht. Arbeidsarts Wim Van Hooste maakt een stand van zaken op.
Gezondheidswerkers worden blootgesteld aan een toenemend aantal risico’s, vooral sinds de Covid-19-pandemie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) hebben een nieuwe gids gepubliceerd over de ontwikkeling en uitvoering van sterkere veiligheids- en gezondheidsprogramma’s voor gezondheidswerkers op het werk.
De klimaatopwarming staat de laatste jaren hoog op de agenda. Op 28 februari 2022 werd een nieuw alarmerend IPCC-rapport (Intergovernmental Panel on Climate Change) gepubliceerd over de te verwachten wereldwijde impact van de klimaatwijziging. De meeste media-aandacht gaat naar het belangrijkste broeikasgas CO2, maar gefluoreerde gassen hebben een veel groter aardopwarmingsvermogen (GWP) en een langere levensduur. SF6 of zwavelhexafluoride is zo’n gefluoreerd gas en tevens het meest krachtige broeikasgas, met een effect dat 23.500 keer zo sterk is als CO2.