Voertuig

Zelfrijdende voertuigen

Steeds meer bedrijven maken voor intern transport gebruik van zelfrijdende voertuigen. Aan welke eisen en voorwaarden moeten die voldoen? Het Duitse DGUV (Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung, de koepelorganisatie van arbeidsongevallenverzekeraars) heeft hierover een aantal aanbevelingen gepubliceerd.  

Veilig werken onder voertuigen

Een ongeval in Groot-Brittannië heeft het nog maar eens aangetoond: werken onder voertuigen zonder de juiste voorzorgsmaatregelen kan fataal aflopen.

Canada: verpletterd door het tegengewicht van een graafmachine

Bij de voorbereiding van de verplaatsing van een graafmachine naar een andere bouwplaats werd een werknemer verpletterd door een tegengewicht van dertien ton.

AREI: laadpalen voor elektrische voertuigen

Het koninklijk besluit van 10 juli 2022 voegt een nieuw hoofdstuk (7.22) betreffende laadpalen voor elektrische voertuigen toe aan boek 1 van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

Dodelijk ongeval tijdens het oppompen van een grote band

Het onderhoud van banden kan zeer gevaarlijk zijn: grote banden onder druk bevatten een enorme hoeveelheid energie. Slechte werkmethoden kunnen leiden tot een dodelijke explosie. Dat is wat er een werknemer uit Quebec in november 2020 is overkomen.

Medische geschiktheidsnormen voor hartpatiënten versoepeld

Het KB van 2 maart 2011 tot wijziging van het KB van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs (BS 8 maart 2011) maakt het voor hartpatiënten gemakkelijker om opnieuw rijgeschikt te worden.

Smogalarm: maatregelen bij piekconcentraties van fijn stof

De voorbije jaren werden we tijdens de winter steeds geconfronteerd met het smogalarm. De automobilisten zijn het meest vertrouwd met dit fenomeen, aangezien zij tijdens de fijn stofpieken maar 90 km/u mogen rijden op de autosnelwegen, maar het smogalarm heeft nog andere gevolgen voor de bedrijven.

Elektrische auto's: en wat met veiligheid?

Opvallend is dat de elektrische auto meer en meer succes heeft. En dat is zeker een goede zaak voor het milieu. Maar wat met de veiligheidsaspecten? Welke impact heeft dit op de veiligheid en gezondheid van de werknemers?

Rijgeschiktheidsattest: nodig of niet?

Talrijke werkgevers stellen zich vragen bij de bepalingen omtrent het rijgeschiktheidsattest. Moeten alle chauffeurs over een rijgeschiktheidsattest beschikken als ze een collega vervoeren? Hieronder vindt u een stand van zaken omtrent de huidige bepalingen rond het rijgeschiktheidsattest. Een reglementering waarover de voorbije maanden heel wat inkt is gevloeid.

Oorzaken van valpartijen van bedrijfsvoertuigen

Wie in de transportsector werkt, weet dat het risico op verkeersongevallen steeds om de hoek loert. Botsingen en aanrijdingen zorgen jaarlijks voor heel wat werkonbekwaamheid bij vrachtwagenbestuurders. Er bestaan echter nog meer gevaren waar veel minder aandacht aan besteed wordt: valpartijen in of uit bedrijfsvoertuigen. Het Britse Health and Safety Laboratory ging op zoek naar de oorzaken van deze valpartijen.