Doordat we tegenwoordig zoveel telewerken, brengen we erg veel tijd online door. Maar onze ogen zijn niet gemaakt om uren na elkaar naar een scherm te kijken. Dat merk je bijvoorbeeld wanneer je ogen beginnen prikken en tranen na een dagje werken op je laptop.
Beeldschermwerkers zitten vaak langdurig te werken aan een beeldscherm. Om hen toe te laten hun werk op een veilige en gezonde manier te kunnen uitoefenen, is het belangrijk om te zorgen voor een goede werkorganisatie en inrichting van de werkplek.
Dit derde artikel van de reeks ‘Presbyopie en beeldschermwerk’ beschrijft een methode die op het terrein wordt toegepast om de oorsprong te objectiveren van visuele vermoeidheid ten gevolge van een overmatig gebruik van de accommodatiereserve. We eindigen met een overzicht van de types glazen voor beeldschermwerk.
Dit tweede artikel van de reeks ‘Presbyopie en beeldschermwerk’ is gewijd aan de overdracht van de gegevens betreffende de werkpost in het kader van interventies op het terrein.
Het aantal beeldschermwerkers met presbyopie (daling van het nabijzicht aan leeftijd verbonden) kent de voorbije jaren een sterke groei. Er zijn ook steeds meer oudere werknemers aan de slag. Zij hebben specifieke behoeften. Hun visuele welzijn kan aanzienlijk verbeterd worden door een betere coördinatie en een verrijking van de informatiestroom tussen de verschillende betrokken beroepen. In dit eerste artikel gaan we dieper in op enkele optische aspecten die nodig zijn om een duidelijk beeld te krijgen van de problematiek: visuele vermoeidheid en posturele belasting bij het verrichten van beeldschermwerk, die het gevolg zijn van onaangepaste optische compensatie.
De Association nationale pour l'amélioration de la vue (Asnav – Frankrijk) trekt aan de alarmbel: de hoge blootstelling aan beeldschermen heeft gevolgen voor het gezichtsvermogen van 16- tot 24-jarigen (o.a. moeilijkheden om ver te zien, bijziendheid en visuele vermoeidheid).
Sinds 1 januari 2016 is het periodiek gezondheidstoezicht op beeldschermwerkers niet langer verplicht. Welke regels gelden dan wel nog voor beeldschermwerkers?
We zijn steeds meer bezig met digitale media. Dat blijkt uit de jaarlijkse Digimeter van onderzoekscentrum iMinds bij 2.000 Vlamingen. Zo is 1 op de vier gezinnen gekoppeld aan het internet met vijf verschillende beeldschermen: televisie, laptop, desktop, tablet en smartphone. Steeds meer mensen kunnen echter niet om met die stroom aan informatie en stevenen af op de nieuwe welvaartsziekte digibesitas.
Er bestaan heel wat apps op de markt die je meer bewust maken van het belang van een ergonomische kantoorinrichting. De apps vervangen in geen geval de verplichte risicoanalyse en het professioneel advies van een preventieadviseur, arbeidsgeneesheer of ergonoom. Ze kunnen wel helpen om het personeel bewust te maken van de risico’s van een kantoorjob.
Steeds meer werknemers krijgen de kans om zogenaamd flexibel of plaatsonafhankelijk te werken. Op maandag naar het hoofdkantoor, op dinsdag thuis, woensdag in een regionale vestiging,… Coworkingspaces en flexwerkkantoren spelen handig in op deze trend en schieten als paddenstoelen uit de grond. Op welke manier dragen zij bij aan het welzijn van kantoorwerkers? PreventFocus bracht een bezoek aan drie spelers op de flexwerkmarkt.