Een Brits onderzoek, uitgevoerd in opdracht van een bedrijf dat online kantoormateriaal verkoopt, brengt een verrassend element aan waarmee men rekening kan houden bij de inrichting van kantoren: de persoonlijkheid van de werknemer.
Meer dan acht op de tien Belgische bedrijfskantoren zijn nog niet aangepast aan de veranderde noden van het nieuwe werken, waarbij werknemers kiezen tussen thuiswerk of werken op kantoor. Dat toont een onderzoek van advieskantoor BDO bij 150 bedrijven aan.
Het ontwerp van een kantoorruimte heeft een impact op het welbevinden van de kantoormedewerkers. Een studie uitgevoerd in Noorwegen wijst erop dat kantoormedewerkers die in landschapskantoren of gedeelde kantoren werken, meer ziekteverzuim laten optekenen dan deze met een individueel kantoor.
Een op tien Belgische werknemers voelt zich slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. Pesten en geweld op het werk komen veel vaker voor dan je denkt. Bovendien leidt het tot stress en een slechte werksfeer en kan het depressie, ongevallen of, in het ergste geval, zelfmoord in de hand werken. Grensoverschrijdend gedrag herkennen, is dan ook heel belangrijk om op tijd te kunnen reageren.
Steeds meer studies tonen aan dat landschapskantoren niet aan de verwachtingen voldoen. Toch is dit type werkplaatsen nog steeds succesvol. Wellicht omdat veel bedrijven en instellingen de inrichting van hun werkruimtes nog steeds toevertrouwen aan facility managers en meubelleveranciers. Psychologen, ergonomen en zelfs economen vinden dat open space offices de communicatie, creativiteit en prestaties minder goed beïnvloeden dan gedacht.
Veel problemen met beeldschermwerk hebben te maken met een slechte opstelling in de ruimte. Reflecties op het scherm en te grote lichtcontrasten kunnen leiden tot oogvermoeidheid, musculoskeletale aandoeningen,…
Dit kan vermeden worden door rekening te houden met de plaatsing van de bureautafels.