Werkplaats

Een huisdier op het werk: grotere betrokkenheid en minder stress

De aanwezigheid van een huisdier op de werkvloer blijft eerder de uitzondering dan de regel. Als het al voorkomt, is dat meestal in start-ups. Nochtans biedt het heel wat voordelen. Maar wie zijn huisdier wil meenemen, praat daar best eerst over en moet ervoor zorgen dat iedereen ermee instemt.

Zes doden na legionellabesmetting in een Argentijnse kliniek

Begin september was de legionellabacterie de oorzaak van zes sterfgevallen. Drie overledenen waren gezondheidswerker. Legionellose is een ziekte die in ernst varieert van een milde koortsachtige ziekte tot een ernstige en soms fatale vorm van longontsteking. Een WHO-rapport brengt de kenmerken van de ziekte in herinnering en geeft enkele aanbevelingen.

“Mijn werk voelt als thuis”: dieren in de (thuis)werkomgeving

Huisdieren kunnen een buffer vormen voor gekende nadelen van thuiswerk voor mentaal en fysiek welzijn. Maar daar stopt het niet: ook op de reguliere werkplek buitenshuis, bijvoorbeeld op kantoor, laten dieren hun sporen na op het werknemerswelzijn. Hoe ze dat juist doen, thuis en op kantoor, en waarom werkgevers steeds vaker huisdieren on sitelijken toe te laten, lees je hieronder.

Studie over psychosociale risico’s in juridische beroepen

In 2019 voerde de International Bar Association (IBA) een onderzoek uit naar pesterijen en seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de juridische beroepen. Aan de studie namen 6.980 advocaten, bedrijfsjuristen, magistraten en overheidsjuristen uit 135 landen deel.

Kinderen op het werk: mag dat wel?

Sommige ouders overwegen om hun kinderen mee te nemen naar het werk omdat ze geen andere oplossing hebben. Wat zijn de regels hieromtrent?

Telewerk in het leger

Op 26 april 2016 verscheen de Wet van 10 april 2016 betreffende het werken op afstand binnen Defensie. Deze wet omschrijft de voorwaarden voor het telewerk. Een bijhorend koninklijk besluit legt de modaliteiten vast.

Borstvoeding op het werk

Jonge moeders weten dat het niet altijd eenvoudig is om het werk en de kinderen te combineren. In België zijn er echter heel wat mogelijkheden om aan de noden van de jonge moeders tegemoet te komen.

Hoe afval op het werk verminderen en beheren?

Dagelijks produceren wij allen ongeveer een kilo huishoudelijk afval. Daarbij komt nog eens 3.500 kg afval dat ontstaat tijdens de productie van onze consumptiegoederen. Het is dus erg belangrijk om op een duurzame en verantwoorde manier om te springen met afval:
− probeer zo weinig mogelijk afval te creëren;
− tracht om zoveel mogelijk producten te hergebruiken of te recycleren in plaats van steeds nieuwe producten aan te kopen;
− sorteer je afval.

Vallen op gelijke hoogte: niet banaal of onvermijdelijk

Uitglijden, struikelen… Bij een val op gelijke hoogte denkt men al vlug aan een persoonlijke onhandigheid. Soms wordt er zelfs wat lacherig op gereageerd. Toch komen dergelijke arbeidsongevallen meer voor dan we denken en soms zijn ze ook ernstig. Preventiemaatregelen zijn mogelijk. Maar omdat deze ongevallen vaak het gevolg zijn van een combinatie van factoren is het beheren van het risico niet altijd gemakkelijk.

Innovatie en flexibiliteit bij het onderhouden van hogesnelheidstreinen

In 2006 startte de Nederlandse onderhoudsorganisatie NedTrain met de bouw van een werkplaats voor hogesnelheidstreinen in het domein Watergraafsmeer bij Amsterdam. Met de bouw van deze werkplaats had het bedrijf slechts één grote ambitie voor ogen: innovatie brengen op technologisch vlak en tegelijk de veiligheid voor zijn werknemers verhogen. NedTrain had nood aan een flexibele werkplaats mét toekomstperspectief. Een overzicht van de laatste evoluties in de onderhoudswereld.