Begassingen zijn behandelingen om ongedierte, insecten of andere schadelijke dieren (bijvoorbeeld ratten) te verdelgen door ze bloot te stellen aan rook of dampen van chemische stoffen. Vooral containers worden begast. Ze kunnen zowel levensmiddelen bevatten (bv. bananen) als non-food (ladingen hout).
In procesbedrijven, waarvan de meeste onderworpen zijn aan de Sevesoregelgeving, kunnen kleine onachtzaamheden leiden tot ernstige incidenten die menselijke schade veroorzaken, maar ook de brede omgeving aantasten. In 2019 gebeurde er in een Belgisch Sevesobedrijf zo’n incident waaruit we enkele belangrijke lessen kunnen trekken.
Een gasontploffing wil je niet meemaken: je huis en al je bezittingen kunnen hiermee in één klap van de kaart geveegd worden. In België zijn veel woningen voorzien van aardgas. Aan deze stof hebben ze een opmerkelijk geur toegevoegd zodat je, zodra je de stank van rotte eieren ruikt, in actie kan schieten. Maar wat moet je dan juist doen? Hieronder lees je enkele belangrijke tips die energiedistributeur Fluvius meegeeft.
Vanaf 1 juli 2019 gelden aangepaste regels voor het melden van graafwerken in de buurt van gasleidingen. Wie graafwerken uitvoert in de buurt van gasleidingen, is verplicht om zich te houden aan regels inzake melding en het raadplegen van informatie.
Containers die gebruikt worden voor transport over lange afstand, worden vaak ontsmet voor ontscheping om de ontwikkeling van allerhande ongedierte tegen te gaan. De eindgebruiker die dergelijke zeecontainers opent, kan dan ook geconfronteerd worden met schadelijke uitwasemingen. Hoe ernstig is het probleem en hoe kan dit verholpen worden? Een literatuurstudie uitgevoerd door het Europese Agentschap veiligheid en gezondheid op het werk1 geeft wat indicaties.
Honderd jaar geleden vond in België de allereerste gifgasaanval plaats. Tijdens de tweede slag om Ieper, op 22 april 1915, beslisten de Duitsers gifgas in te zetten – een wapen dat nochtans verboden was door het Verdrag van Genève van 1864 – om de vijand uit de loopgraven te jagen. Die keuze zou grote gevolgen hebben. Ook in domeinen waar je het niet zou verwachten.
Gasdetectors voor het detecteren van giftig gas of een tekort aan zuurstof worden in heel wat werkomstandigheden gebruikt om werknemers te waarschuwen voor mogelijk gevaarlijke blootstellingen. Veelal maken deze alarmsystemen gebruik van standaardinstellingen. De Britse Health and Safety Executive (HSE) ging na met welke factoren rekening gehouden moet worden bij het instellen van de alarmen en geeft aanbevelingen.
Een van de belangrijkste gevaren tijdens werken in een besloten ruimte is een gevaarlijke atmosfeer die verstikking, intoxicatie, brand of explosie kan veroorzaken. Daarom is het van levensbelang om zowel voor als tijdens de interventie in de besloten ruimte de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen te controleren.
Een Nederlandse werkgroep ‘Kiek uut met stront’ heeft een leidraad geschreven voor het veilig werken in mestopslagen. De aanleiding was een dodelijk ongeval in juni 2013 in Friesland tijdens schoonmaakwerkzaamheden aan een mestsilo.
“Bestelwagen met gasflessen vat vuur”. Je hoort het nog regelmatig in het nieuws. Voor heel wat bedrijven is het gebruik van gas in het productieproces dan ook onontbeerlijk. Het transport en het gebruik ervan is echter niet zonder risico. Air Liquide, producent en leverancier van gassen, geeft opleidingen aan haar klanten. “Voor het gebruik van gas maken we werknemers bewust. Voor het transport maken we hen bang. We raden het af,” klinkt het.