De Europese Commissie heeft, in samenwerking met belanghebbenden in de gezondheidszorg, een gids gepubliceerd om de blootstelling van werknemers aan gevaarlijke geneesmiddelen te verminderen.
De Europese Commissie publiceerde op 13 februari 2023 een voorstel om de richtlijnen chemische agentia en kankerverwekkende agentia aan te passen. Bedoeling is om strengere grenswaarden uit te vaardigen voor lood en voor diisocyanaten.
Het Gerecht van de Europese Unie heeft de gedelegeerde verordening van de Europese Commissie van 2019 betreffende de geharmoniseerde indeling en etikettering van bepaalde vormen van titaandioxidepoeders als kankerverwekkend bij inademing, nietig verklaard. Welke argumenten gebruikte het Gerecht daarvoor?
De Europese Commissie stelt de herziening van de REACH-verordening (Registration, Evaluation, Authorization and restriction of CHemicals) en de CLP-verordening (Classification, Labelling and Packaging) uit tot eind 2023, en daarmee dus ook de uitvoering van haar nieuwe strategie voor duurzame chemische stoffen.
De EU is van plan om het toepassingsgebied van richtlijn 2004/37/EG betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico’s van blootstelling aan carcinogene of mutagene agentia op het werk uit te breiden naar reprotoxische stoffen. Daarover is een akkoord bereikt tussen de Europese Raad en het parlement. Deze voorgestelde wijziging past in het beleid van de unie om werknemers beter te beschermen tegen kankerverwekkende, mutagene en (nu ook) reprotoxische agentia. In België zijn reprotoxische agentia al in 2017 toegevoegd aan het toepassingsgebied van de codextitel over kankerverwekkende en mutagene agentia.
De indeling van titaandioxide (TiO2) als ‘kankerverwekkend bij inademing’ betekent dat de indelings- en etiketteringsvoorschriften aangepast moeten worden. Naar aanleiding van het grote aantal vragen hieromtrent heeft ECHA een gids ontwikkeld in samenwerking met de Duitse bevoegde instantie (BAuA), de Europese Commissie en het netwerk van nationale helpdesks (HelpNet).
Voor een regulatie van carcinogenen is het noodzakelijk om de effecten te kennen, in het bijzonder om te weten of er een drempelwaarde is voor het optreden van die effecten. Dit artikel werpt een licht op deze bijzonder moeilijke materie, die al zestig jaar tot hevige discussies en verschillende standpunten leidt.
Bisfenol B wordt soms gebruikt als alternatief voor bisfenol A, een erkende hormoonontregelaar. Aangezien bisfenol B vergelijkbare endocriene eigenschappen heeft, stelt het Franse nationale agentschap voor volksgezondheid (Anses) voor deze stof in de Europese REACH-verordening te vermelden als zeer zorgwekkende stof (SVHC).
Door een aanpassing van de Europese richtlijn over de bescherming van werknemers tegen kankerverwekkende stoffen zijn er strengere regels voor 8 agentia. Deze richtlijn is in Belgische wetgeving omgezet door het KB van 19 november 2020.
In de periode 2009-2010 werden ongeveer 2,6 miljoen Franse werknemers (12%) op hun werkpost blootgesteld aan minstens één kankerverwekkende stof. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd door Santé publique France, het Franse agentschap voor volksgezondheid.