Van welke subsidies kan ik gebruik maken?

De overheid wil werknemers en werkgevers stimuleren om blijvend bij te scholen. Er bestaan 2 soorten tegemoetkomingen, één voor werknemers en één voor werkgevers.

Opleidingscheques voor werknemers.

U hebt recht op opleidingscheques van de Vlaamse overheid als u een werknemer of interimkracht bent en in Vlaanderen of het Brussels gewest werkt, én de opleiding op eigen initiatief volgt.

U komt niet in aanmerking als:

  • u zelfstandig bent,
  • u met een studentenovereenkomst werkt (en jonger bent dan 25),
  • u in het kader van een leerovereenkomst minder dan 80 uren per maand werkt (en jonger bent dan 25),
  • u de opleiding volgt tijdens uw normale werkuren, of
  • uw werkgever de opleiding betaalt.

Het principe is eenvoudig: bij de VDAB kan u cheques bestellen met een waarde van maximum € 250 per persoon. U betaalt de helft van het bestelde bedrag, de andere helft wordt bijgelegd door de overheid. Stel dat u een cursus wil volgen die € 250 kost en u maakt gebruik van de opleidingscheques, dan betaalt u hiervan slechts € 125. De cheques bezorgt u na ontvangst aan het secretariaat van Prevent-Academy.

Meer informatie over aanvraag opleidingscheques vindt u op www.vdab.be of via de telefoon: 0800 30 700.

 

KMO-portefeuille (voor werkgevers)

De kostprijs van cursussen en trainingen kan voor bedrijven oplopen. Via de KMO-portefeuille past de Vlaamse regering hier een mouw aan.

De subsidiemaatregel gericht naar kmo's, eenmanszaken en vrije beroepen die gevestigd zijn in het Vlaamse Gewest en aan diens regelgeving voldoen. De subsidie bedraagt 50 % van de aanvaardbare opleidingskosten (excl. btw) met een maximale subsidie van 2.500 euro op jaarbasis. U dient dus zelf slechts 50% van de kosten te dragen.

Bij een subsidieaanvraag voor opleiding zal opgegeven moeten worden hoeveel uren opleiding zullen gevolgd worden. De subsidie wordt dan automatisch beperkt tot maximaal 45 euro per opleidingsuur.

Het is belangrijk dat een aanvraag voor subsidie elektronisch wordt goedgekeurd en dit tot 2 weken na de opstartdatum van de opleiding. U hoeft hiervoor niet in het bezit te zijn van onze factuur.

De aanvraag, verwerking, toekenning en het beheer van de subsidie gebeurt via een elektronische ondernemerschapsportefeuille. Intekenen op deze portefeuille en de subsidie aanvragen, kan via deze website.

Prevent is erkend als dienstverlener tot 23 september 2019. Het erkenningsnummer is DV.O 214764..