Ergonomie
Voor je aan de slag gaat in je thuiskantoor, is het belangrijk dat je computer, laptop, stoel, ... goed opgesteld staat. Dit doe je als volgt:
Zorg ervoor dat je beeldscherm licht naar achteren gekanteld is (10 à 20°), dat het met de bovenkant op ooghoogte staat (je blik neigt dus lichtjes naar beneden wanneer je werkt) en dat er minimum 50 centimeter afstand is tussen je ogen en het scherm. Ga recht voor het scherm zitten. Als je een laptop gebruikt, zet deze dan op een (verstelbare) standaard en voorzie een externe (en ergonomische) computermuis en toetsenbord.
Je knieën moeten iets lager staan dan je heupen en je onderarmen staan best in een hoek van 90° met je bovenarmen.
Het is belangrijk om lichtreflecties te vermijden op je beeldscherm. Dit doe je bij voorkeur door je scherm loodrecht te plaatsen ten opzichte van het raam.
Stel tot slot je stoel zo in dat je rug goed ondersteund is en je voeten plat op de grond rusten.
Structuur
Probeer zoveel mogelijk de structuur van een ‘normale’ werkdag op kantoor te respecteren. Dit kan je doen door je aan dezelfde uren te houden: begin en eindig op hetzelfde uur als je normaal zou doen en neem regelmatig pauze. Neem ’s ochtends ook zeker de tijd om wakker te worden. De hele dag in pyjama zitten, kan een negatief effect hebben op je gemoed – en voor gênante momenten zorgen tijdens videocalls. Kleed je dus om vooraleer je begint te werken.
Baken goed je grenzen af, want voor je het weet, zit je de hele dag (en nacht) met je hoofd bij je werk.
Ontspanning
Bouw voldoende ontspanningsmomenten in. Sta regelmatig recht aan je bureau en doe wat oefeningen. Af en toe een glaasje water gaan halen, zorgt (voor een stuk) voor de nodige beweging en ontspanning.
Thuiswerken kan soms eenzaam zijn. Om de eenzaamheid tegen te gaan, kan je bijvoorbeeld een gezellige lunch via Skype (of een ander programma) organiseren met je collega’s. Bijkomend voordeel: je behoudt er een goed contact door met hen.
Niet iedereen heeft deze luxe, maar wie kan, zet zich best in een aparte ruimte. Zo wordt het gemakkelijker om werk en privé gescheiden te houden. Op het einde van de werkdag kan je je laptop immers achterlaten in je werkruimte en de deur (letterlijk) achter je toetrekken. Vermijd zeker om te werken vanuit je slaapkamer – of om ’s avonds nog ‘snel’ even je (werk)mails te checken in bed – want dat is niet bevorderlijk voor de nachtrust.
Kinderen in huis?
Thuiswerken wanneer er ook kinderen in huis rondlopen, is niet altijd even gemakkelijk. Structuur aanbrengen in je dag wordt dan extra belangrijk. Zo kunnen ook je kinderen wennen aan de situatie. Wissel af tussen tijd samen en tijd alleen en geef dit visueel weer (bv. in een schema op de frigo) zodat je kinderen weten wanneer je werkt en je dus even geen tijd hebt voor hen. De tijd samen kan bestaan uit activiteiten zoals ontbijten of een gezelschapspelletje spelen. Tijdens de momenten alleen werk je en doen je kinderen zelfstandig een activiteit. Dit kan – afhankelijk van hun leeftijd – gaan van knutselen tot een film kijken tot in de tuin spelen.