Asbest maakt alleen werknemers ziek?
a) Juist
b) Fout
2. Wat zijn de eigenschappen van asbest?
a) Asbest heeft een lage kostprijs, is isolerend, hitte- en waterbestendig, bestand tegen de sterkste zuren en basen en eenvoudig te bewerken.
b) Asbest is duur, isolerend, hitte- en waterbestendig, bestand tegen de sterkste zuren en basen en moeilijk te bewerken.
c) Asbest heeft een lage kostprijs, is isolerend, hitte- en waterbestendig, niet bestand tegen de sterkste zuren en basen en eenvoudig te bewerken.
3. Ons lichaam is niet in staat om de ingeademde asbestvezels af te breken.
a) Juist
b) Fout
4. Enkele toepassingen van asbest zijn
a) dakbedekkingen en gevelbekledingen, isolatiemateriaal, nieuwe rioolbuizen, in en onder vloertegels.
b) dakbedekkingen en gevelbekledingen, isolatiemateriaal, oude rioolbuizen, in en onder vinylvloertegels.
c) enkel in isolatiemateriaal verkocht na 1993
5. Wat is het verschil tussen hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest?
a) Hechtgebonden of vast asbest houdt het meeste gevaar in voor de gezondheid. Los of niet-hechtgebonden asbest is ongevaarlijk voor de gezondheid.
b) Het enige verschil tussen hecthgebonden en niet-hechtgebonden asbest is de manier waarop het verwijderd kan of mag worden.
c) Bij hechtgebonden of vast asbest zitten de vezels stevig verankerd in het dragermateriaal zoals bijvoorbeeld bij leien uit asbestcement en bij los of niet-hechtgebonden asbest kunnen de vezels wel eenvoudig vrijkomen doordat ze niet goed verankerd zijn in het dragermateriaal.
6. Hoe herken je asbesthoudend materiaal?
a) Asbesthoudend materiaal kan je vaak herkennen aan de wafelachtige structuur of door de vezelachtige samenstelling die te zien is op plaatsen waar de materie gebroken is.
b) Asbesthoudend materiaal kan je herkennen aan de grove structuren in het materiaal.
c) Asbesthoudend materiaal kan je zelf niet herkennen, dit kan enkel in een labo gebeuren.
7. Mag asbest zelf verwijderen?
a) Asbest mag niet verwijderd worden.
b) Asbest mag enkel door een erkende firma verwijderd worden.
c) Hechtgebonden asbest mag je zelf verwijderen. Binnenshuis mag je enkel asbest verwijderen die onbeschadigd is. Heb je asbest buiten in je tuinhuis bijvoorbeeld, dan is het toegestaan om beschadigde asbest zelf te verwijderen.
8. Wat is een asbestattest?
a) Het attest bevat informatie over asbest in het gebouw en of de plek asbestveilig is.
b) Het beschrijft voor een normaal gebruik van het gebouw welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, wat de staat is van het asbest en geeft advies over hoe het veilig beheerd of verwijderd kan worden.
c) Het attest kan je verkrijgen nadat een gecertificeerde asbestdeskundige een inventaris heeft opgemaakt
d) a, b en c
Antwoorden
1. Antwoord b
Fout. Asbest maakt niet alleen werknemers ziek, ook bezoekers die aanwezig zijn in gebouwen waarin asbestvezels aanwezig zijn, kunnen slachtoffer worden.
2. Antwoord a
Asbest is een verzamelnaam voor heel kleine minerale vezels. Deze grondstof kunnen we in België niet in de natuur terugvinden. Asbest is isolerend, hitte- en waterbestendig, bestand tegen de sterkste zuren en basen en eenvoudig te bewerken.
3. Antwoord a
Juist. De asbestvezels zijn microscopisch klein en niet zichtbaar voor het blote oog. Ons lichaam is niet in staat de ingeademde vezels af te breken waardoor ze zich nestelen in bijvoorbeeld onze longen. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat asbestvezels o.a. longkanker, strottenhoofdkanker, eierstokkanker en mesothelioom (een type kanker dat kan ontstaan in long- of borstvlies en heel vaak terug te leiden is naar asbestblootstelling) kunnen veroorzaken
4. Antwoord b
Er zijn meer dan 3.500 verschillende toepassingen van asbest gekend in woningen, kantoren, scholen, commerciële gebouwen, ... zoals dakbedekkingen en gevelbekledingen in asbestcement zoals golfplaten en gevelleien, isolatiemateriaal, oude rioolbuizen, in en onder vinylvloertegels.
5. Antwoord c
Bij hechtgebonden of vast asbest zitten de vezels stevig verankerd in het dragermateriaal zoals bijvoorbeeld bij leien uit asbestcement. Onbeschadigd hechtgebonden asbest houdt weinig gevaar in voor de gezondheid. Bij los of niet-hechtgebonden asbest kunnen de vezels wel eenvoudig vrijkomen doordat ze niet goed verankerd zijn in het dragermateriaal. Dat maakt deze vorm veel gevaarlijker. Een voorbeeld hiervan is isolatiemateriaal rond verwarmingsbuizen. Dit onderscheid is zeker van belang wanneer we asbest willen verwijderen.
6. Antwoord a
Asbesthoudend materiaal kan je vaak herkennen aan de wafelachtige structuur of door de vezelachtige samenstelling die te zien is op plaatsen waar de materie gebroken is. Je kan pas volledig zeker zijn of je met asbest te maken hebt nadat je de vezels laat onderzoeken door een erkend analyselabo.
7. Antwoord c
Je mag enkel hechtgebonden asbest, waarbij de vezels niet loskomen, zelf verwijderen. Je mag enkel asbest binnenshuis verwijderen wanneer die onbeschadigd is. Heb je asbest buiten in je tuinhuis bijvoorbeeld? Dan is het toegestaan om zelf ook beschadigde asbest te verwijderen.
8. Antwoord d
A, b en c zijn juist. Vanaf 23 november 2022 is het in Vlaanderen verplicht om bij de verkoop van een huis of gebouw dat gebouwd werd voor 2001 over een asbestattest te beschikken. Dat attest kan je verkrijgen nadat een gecertificeerde asbestdeskundige een inventaris heeft opgemaakt. Het attest bevat informatie over asbest in het gebouw en of de plek asbestveilig is. Het beschrijft voor een normaal gebruik van het gebouw welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, wat de staat is van het asbest en geeft advies over hoe het veilig beheerd of verwijderd kan worden.