Quiz: Rouwen om een collega

1. Wat doe je als je als eerste op de hoogte bent van het overlijden van een collega?
a) Het is aan de werkgever om hierover te communiceren.
b) In samenspraak met de familie communiceer je de essentiële informatie naar je andere collega’s toe.
c) Je brengt meteen iedereen op de hoogte via een algemeen bericht.

2. Als bedrijf stel je een contactpersoon voor de familie aan.
a) Juist
b) Fout

3. Wat kan je als bedrijf doen om een overleden collega te herdenken?
a) Creëer in een hoekje een herdenkingsplek of wijdt een aparte ruimte aan je collega toe.
b) Maak een rouwregister en leg wat foto’s of andere symbolen op een afgezonderde plek.
c) Zowel a als b.

4. Wanneer een collega of een dierbare overlijdt, kan je beter onmiddellijk weer aan de slag gaan.
a) Juist
b) Fout

5. Wat kan je nog doen buiten een herdenkingsplek inrichten en een rouwregister maken?
a) Je kan met je collega’s enkele momentjes inlassen waar iedereen die wil zijn of haar verdriet kan uiten en kan vertellen wat de overledene voor hem of haar heeft betekend.
b) Dat is voldoende, iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier.

6. Sterke gevoelens van rouw komen na een tijdje weer naar boven bij je collega, waardoor hij/zij langdurig afwezig is. Wat kan je doen om je collega te helpen?
a) Je kan dit melden bij hr of bij een vertrouwenspersoon.
b) Blijf contact onderhouden met deze collega en leg ook aan je andere collega’s uit waarom hij/zij afwezig is zodat ook zij de situatie begrijpen.
c) Zowel a als b.

7. Wat is een rouwprotocol?
a) Het is een geheugensteuntje voor verdere acties bij een overlijden op de werkvloer.
b) In een protocol staat uitgeschreven hoe je je op je werk moet gedragen tegenover de nabestaande.
c) Het is een checklist die je afloopt bij een overlijden op de werkvloer.

8. In het rouwregister is er geen plaats voor het financiële aspect?
a) Juist
b) Fout

9. Wat doe je met het werk van je collega nadat hij of zij is overleden?
a) Het werk moet zo snel mogelijk weer opgepakt worden.
b) De werkgever zal zo snel mogelijk een nieuwe werknemer zoeken om de lege bureaustoel op te vullen.
c) Bekijk hoe belangrijk bepaalde taken zijn en wie deze kan overnemen.

10. Hoe kan je tonen aan de nabestaande dat je het verlies van je collega niet vergeten bent?
a) Blijf rekening houden met dagen zoals een verjaardag van de overleden collega of stuur een jaar na de sterfdag een kaartje of bloemetje naar de nabestaanden.
b) Tijdens de kerstperiode of nieuwjaarsrecepties kan je even stilstaan bij het verlies van je collega. Dit zijn ook momenten dat naaste collega’s het verdriet intenser kunnen aanvoelen.
c) Zowel a als b.

 

 

 

 

 

Antwoorden:

1. b
In samenspraak met de familie communiceer je de essentiële informatie naar je andere collega’s toe. 

2. a
Spreek met je collega’s af wie de contactpersoon voor de familie wordt. Deze contactpersoon kan aan de familie vragen wanneer de begrafenis doorgaat en of daar collega’s aanwezig mogen zijn. De nabestaande kunnen langs hun kant ook met de contactpersoon de administratieve zaken en het overhandigen van de bezittingen regelen.

3. c
Zowel a als b. Niet alle werknemers worden graag iedere dag geconfronteerd met de overledene door bijvoorbeeld een grote foto die ophangt. Ook daar moet je als collega’s rekening mee houden. Het is daarom soms beter om discreet in een hoekje een herinneringsplek in te richten of een aparte ruimte aan je overleden collega toe te wijden. Leg er bijvoorbeeld een rouwregister, enkele foto’s of andere symbolen.

4. b
Mensen hebben de drang om hun routine weer op te pikken en snel weer verder te doen. Vaak denken mensen onterecht dat dit de manier is om de overledenen los te laten of hun verdriet te plaatsen. Maar volgens rouw- en trauma-expert Johan Maes is het belangrijk dat je bij het verlies van een collega je emoties net kan uiten. Je kan enkel echt afscheid nemen als je mensen de kans geeft om in verbinding te blijven met wie er niet meer is.

5. a
Wanneer je een collega verliest, is het belangrijk dat je je emoties niet opkropt, maar dat je verbinding blijft maken met de overledene. Naast een rouwregister en herdenkingsplek, kan je samen ook enkele momentjes inlassen waar iedereen die wil zijn of haar verdriet kan uiten en kan vertellen wat de overledene voor hem of haar heeft betekend.

6. c
Zowel a als b. Rouwgevoelens kunnen na een tijdje weer naar bovenkomen. Een collega kan hierdoor plots ziekvallen of langdurig afwezig zijn. Wanneer je het gevoel hebt dat je collega hiermee zit, kan je dit melden bij hr of een vertrouwenspersoon zodat hij/zij gesteund kan worden. Blijf contact onderhouden met deze collega en leg ook aan je andere collega’s uit waarom hij/zij afwezig is zodat ook zij de situatie begrijpen.

7. a
De antwoorden op vragen zoals ‘Wie contacteert de familie?’, ‘Wat zijn de rituelen op de werkvloer?’, ‘Wie gaat er naar de uitvaart?’ kunnen vastgelegd worden in een rouwprotocol. Dat protocol is een geheugensteun voor verdere acties, maar het is niet de bedoeling dat het een checklist wordt.

8. b
Volgens de woordvoerder van de Nationale Bank Jean-François Mahieu sturen de collega’s ook een rouwkrans naar de familie van de overledene en staat ook het financiële aspect hiervan in het protocol vermeld. Dit maakt het voor de collega’s van hr eenvoudiger om juist te reageren in deze moeilijke situatie.

9. c
Laat de post en de telefoon niet onbeantwoord liggen, maar bespreek met collega’s wat er naar de buitenwereld gecommuniceerd mag worden over het overlijden en op welke manier jullie dit willen aanpakken. Wanneer een collega sterft kan de bureaustoel niet voor altijd leeg blijven, maar meteen een vervanger zoeken is geen goed idee.

10. c
Zowel a en b.

: 15/10/19
: preventActio 08/2019
: Stress
: Werknemersinformatie
: Psychologisch effekt


© Prevent