Risicosituaties op het werk
In sommige werksituaties moet je extra voorzichtig zijn wanneer je lenzen draagt.
-
Stof en chemicaliën kunnen zich achter je lenzen ophopen, waardoor je langer blootgesteld wordt dan wanneer je geen lenzen draagt. Vooral bij zachte lenzen kunnen de stoffen door de lens dringen en zich daar ophopen; bij harde lenzen kunnen er dan weer sneller harde deeltjes achter de lens kruipen, die vervolgens over het oog gaan schuren.
-
Gassen en dampen kunnen leiden tot irritatie en tranende ogen.
-
Bij een plotse blootstelling aan chemicaliën kan kostbare tijd verloren gaan als de lens eerst verwijderd moet worden vooraleer de ogen gespoeld kunnen worden.
-
Als je in droge en hete omstandigheden werkt, kan de vochtlaag tussen de lenzen en je ogen opdrogen. Vooral dragers van zachte lenzen kunnen te maken krijgen met ernstige irritaties.
-
Als je een lens verliest of als die verschuift, zie je niet meer scherp en kan je afgeleid worden.
Lenzen en pbm
Contactlenzen zijn géén persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm). Wanneer je ogen en/of gezicht beschermd moeten worden, moet iedereen (met of zonder lenzen) de gepaste pbm dragen (bv. veiligheidsbril, gelaatsscherm). Het is belangrijk dat lensdragers de pbm goed uittesten om zeker te zijn dat er geen klachten optreden bij het gebruik ervan.
Wat bij een ongeval?
Als je bij een ongeval toch irritaties of verwondingen oploopt aan je ogen terwijl je lenzen draagt, ga dan als volgt te werk:
-
Bij spatten van chemische producten moet je de veiligheidsinstructies opvolgen. Hoe je moet handelen, hangt af van het product. Over het algemeen moeten de ogen overvloedig gespoeld worden met water en moeten de lenzen verwijderd worden.
-
Bij een verwonding van het hoornvlies of een perforatie mag je de lenzen niet zelf verwijderen.
-
Bij verbranding of projectie van vreemde deeltjes mogen de lenzen alleen weggenomen worden als ze gemakkelijk loskomen.
Veilig lenzen dragen (op het werk)
-
Draag enkel propere lenzen. Voor het schoonmaken van je lenzen volg je de instructies van je oogarts of opticien. Gebruik in geen geval leidingwater of speeksel bij de reiniging en was steeds je handen.
-
Rode of geïrriteerde ogen? Verwijder je lenzen.
-
Draag je lenzen niet als ze beschadigd zijn.
-
Informeer je oogspecialist over de risicofactoren op je werk en vraag om advies. Doe dat ook als de arbeidsprocedures of milieuomstandigheden wijzigen.
-
Laat je collega’s weten dat je lenzen draagt.
-
Het is verstandig om je bril steeds bij je te hebben.
-
Draag de nodige pbm.
Lenzen en beeldschermwerk
Lange tijd naar een scherm kijken terwijl je lenzen draagt, kan ervoor zorgen dat je sneller droge of geïrriteerde ogen krijgt. Enkele tips:
-
Kijk geregeld weg (naar een punt in de verte) en neem voldoende pauzes, zodat je oogspieren kunnen ontspannen.
-
Knipper met je ogen, want wanneer je op een scherm kijkt, doe je dat minder vaak. Ook oogdruppels kunnen helpen.
-
Stel je scherm correct op: zet het recht voor je, met 50 à 70 cm afstand tussen je ogen en het scherm, en het midden 15 à 20° onder de horizontale kijklijn. Zorg dat de ruimte achter het scherm minstens twee meter diep is en dat er geen zonlicht in weerkaatst.
-
Stel de schermhelderheid bij, zodat je ogen niet moeten schakelen tussen fel licht en het zwakke licht van je scherm (of omgekeerd). Je kan je computerinstellingen zo aanpassen dat dat automatisch gebeurt.
|