Verwarming en koeling regelen
De ideale kantoortemperatuur schommelt rond de 19 à 20 graden. Elke graad lager op de thermostaat zal een positieve invloed hebben op je energiefactuur en op jouw ecologische voetafdruk. Heb je op kantoor geen centrale sturing, maak dan afspraken over het gebruik van de verwarming en/of koeling. Schakel het zonlicht in en voorzie de radiatoren van thermostatische kranen of een kamerthermostaat zodat ze nauwkeuriger geregeld kunnen worden. Op het einde van de werkdag en bij afwezigheid pas je de temperatuur aan naar nachtstand of 15 graden.
Hoe behouden we de warmte?
- Zorg dat de radiatoren vrij zijn en hang er geen gordijnen of lamellen voor.
- Sluit de deuren naar de gang of tussen de lokalen/ruimtes met een temperatuurverschil en sluit ook ’s nachts de gordijnen of luiken.
- Breng tegen muren die niet geïsoleerd zijn radiatorfolie achter het verwarmingselement of tegen de muur aan. De folie straalt de warmte terug naar binnen.
- Zorg dat je verwarmingsketel regelmatig onderhouden wordt en laat de radiatoren ontluchten. Het is wettelijk verplicht en je brandstofverbruik zal hierdoor dalen.
- Het is aan te raden om jaarlijks je dag- en nachtprogrammatie te controleren. Na een tijdje lopen de stookuren niet meer gelijk met de kantooruren. Schakel ’s nachts de verwarming niet volledig uit. De energie die nodig is om de ruimte te verwarmen, is groter dan de winst.
- Check ook of de leidingen voldoende geïsoleerd zijn. Bevindt de verwarmingsketel zich in een ruimte die niet verwarmd is zoals een kelder, dan is dit zeker aan te raden.
- Sommige airco’s kunnen zowel koelen als warmen; dit zijn lucht-luchtwarmtepompen en verbruiken minder energie.
Wat bij warm weer?
- Gebruik zonnewering op warme dagen en zet de koeling op het einde van je (werk)dag volledig af.
- Bij het ontbreken van een ventilatiesysteem kan je de ruimte verluchten door 10 minuten alle ramen open te zetten. Laat geen ramen open terwijl de verwarming of koeling aanstaat.
- Laat een balansventilatiesysteem regelmatig onderhouden en de debieten nameten. Wanneer de ventilatie niet in balans is, zal het verbruik stijgen.
Tips voor kantoormateriaal
- Schakel elektrische toestellen volledig uit en vermijd de waakstand.
- Gebruik verdeelstekkers met een aan- en uitknop. Schakel de stekker uit, ook wanneer je tijdelijk het lokaal verlaat.
- Stel je computer of laptop in op ecomodus.
- Gebruik geen screensaver, maar kies voor slaapstand.
Doe het licht uit
- Vervang verouderde armaturen en/of lampen door ledverlichting.
- Schakel de verlichting uit wanneer je weggaat en doe ook de lichten uit in ruimtes waar niemand aanwezig is.
- Doe geen lichten aan of dim de verlichting bij voldoende lichtinval. Zorg er wel voor dat de normen voor nooduitgangen en evacuatiedoorgangen altijd gerespecteerd worden.
- Installeer je werkplek (indien mogelijk) bij het raam.