Een gezond eetpatroon voor thuiswerkers

Thuis kan er heel wat lekkers in de kasten zitten, waardoor het een uitdaging kan zijn om tijdens het thuiswerken gezond te eten. Uit onderzoek van Edenred blijkt dat we het belang van gezonde voeding erkennen, maar hoe zorgen we ervoor dat we thuis een gezond eetpatroon krijgen?

Belang van gezonde voeding
We weten dat gezond eten belangrijk is, maar hieronder kan je nog enkele voordelen van een gezond eetpatroon terugvinden.
  • Wanneer je gezond eet, heb je minder kans op het krijgen van bepaalde ziektes zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
  • Gezonde voeding versterkt je immuunsysteem. Ook de kans op ontstekingen zal verminderen.
  • Gezond eten verhoogt je energieniveau.
  • Door gezonde voeding krijg je een betere belastbaarheid en presteer je beter op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Ook zal je minder last hebben van stress.
  • Door gezond te eten verlies je vet en zal je afvallen.
  • Gezonde voeding heeft een goede invloed op je slaap en op je mindset.
Belg erkent gezonde voeding
Elk jaar publiceert specialist in maaltijdcheques Edenred de FOOD Barometer. Deze barometer onderzoekt de eetgewoonten van werknemers en het gedrag van restauranthouders in heel Europa. In totaal werden meer dan 40.000 werknemers en 2.300 restauranthouders in 20 landen bevraagd. In België werden voor deze editie 5.000 werknemers ondervraagd. Uit de resultaten blijkt dat de pandemie wel degelijk invloed heeft gehad op de eetgewoonten van werknemers. Iets meer dan de helft van de respondenten (53 %) is zich tijdens de lockdowns meer bewust geworden van het belang van gezonde en evenwichtige voeding. 56 % verwacht dat de restaurants ook hun menu’s gaan aanpassen naar een gezonder aanbod. Met gezond bedoelen de respondenten vooral verse producten, meer salades en vegetarische menu’s.
Ondanks de grotere bewustwording veranderden de ondervraagden nog niet heel hun eetpatroon. Terwijl 21 % van de respondenten zegt dat ze tijdens de crisis gezonder zijn gaan eten, houdt 70 % hetzelfde eetpatroon aan. Bijna 1 op 10 van de ondervraagden zegt zelfs ongezonder te zijn gaan eten.
 
Tips om gezond te eten tijdens thuiswerk
  • Zorg voor structuur en een dagritme. Sta elke werkdag op een vast tijdstip op en ga op een vast uur naar bed. Plan je eetmomenten en neem de tijd voor je maaltijden. Structuur kan zorgen voor overzicht en zal ervoor zorgen dat je minder snel naar de ongezonde snacks grijpt.
  • Think healthy bij het doen van de boodschappen. Kies niet voor suikerrijke en of vetrijke snacks.
  • Zorg dat je werkruimte een eetvrije zone is. Werk niet aan de keukentafel want dan kom je sneller in de verleiding om iets uit de kasten te nemen.
  • Neem de tijd voor je maaltijd. Bewust eten en rustig kauwen zorgt voor een betere vertering. Uit onderzoek blijkt dat we meer eten als we afgeleid zijn.
  • Maak na je ontbijt de lunch klaar en leg ook je tussendoortjes op het aanrecht. Maak na het ontbijt al een grote fruitsalade zo ben je overdag niet veel tijd kwijt met het schillen van fruit.
  • Lunch uitgebreid. Maak een slaatje, kluts een eitje of snij rauwkost. De groenten en eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel.
  • Luister naar je lichaam. Je verbranding is nu misschien lager dan toen je naar kantoor ging. Probeer eten uit gewoonte of uit verveling te vermijden.
  • Een last but not least: drink voldoende water. Probeer minimaal 1,5 liter op een dag te drinken.
 
Bronnen: horecaplatform.be, peoplesphere.be, letsdoitpt.nl, tara-dietist.nl
: 15/06/21
: preventActio 06/2021
: Tele- en thuiswerk, Gezondheidsbevordering
: Werknemersinformatie
: Thuiswerk, Voeding


© Prevent