6 maanden borstvoeding
Borstvoeding is goed voor de gezondheid van de baby. Daarom is het een goed idee om borstvoeding te blijven geven wanneer je terug aan het werk gaat. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om gedurende zes maanden borstvoeding te geven. Maar momenteel krijgen na drie maand slechts 36% van de Vlaamse en 40% van de Waalse baby’s in ons land nog exclusief borstvoeding
Borstvoedingspauze
De Belgische wet laat toe dat zogende moeders borstvoedingspauzes nemen tot hun baby negen maanden oud is. Zo’n pauze mag maximaal een half uur duren. Je mag de melk afkolven op het werk of zelfs naar huis gaan indien je dicht bij het werk woont. Wanneer je minder dan vier uur per dag werkt, heb je recht op één pauze per dag, indien je minstens 7u30 werkt, mag je twee pauzes nemen. Gedurende deze pauzes word je niet betaald, maar je kan via de ziekenkas een uitkering krijgen die 82% van je brutoloon bedraagt.
Procedure?
Wanneer je van de borstvoedingspauzes wil genieten, moet je verschillende stappen ondernemen:
- Breng je werkgever op de hoogte van het feit dat je wil gebruikmaken van de borstvoedingspauzes (bij voorkeur via een aangetekende brief, of door een brief te overhandigen waarvan een exemplaar voor ontvangst wordt ondertekend door de werkgever).
- Leg samen met je werkgever schriftelijk vast wanneer je deze pauzes zal nemen.
- Tot slot zal je iedere maand een bewijs moeten leveren dat je effectief borstvoeding geeft. Kind en gezin en je arts kunnen je zo’n attest bezorgen.
Ontslagbescherming
Gedurende de periode dat je borstvoedingspauzes neemt, geniet je van een ontslagbescherming (beginnende van het ogenblik dat je je werkgever inlicht over de borstvoeding). Deze ontslagbescherming loopt tot een maand na het indienen van het laatste borstvoedingsattest.
Enkele tips voor het afkolven
- Je werkgever is verplicht om je een afgesloten ruimte ter beschikking te stellen waar je discreet de melk kan afkolven en waar je je kan opfrissen;
- zoek een comfortable houding;
- kolf de melk af met behulp van een afkolftoestel;
- bewaar de melk in de koelkast. Tijdens het transport kan je een isotherm beschermhoesje gebruiken om de temperatuur van de melk constant te houden.
‘Borstvoedingsverlof’ Naast de borstvoedingspauzes bestaat er ook zoiets als ‘borstvoedingsverlof’ of ‘lactatieverlof’. Je werkgever is verplicht om samen met de arbeidsgeneesheer een risicoanalyse uit te voeren om te achterhalen of de arbeidsomstandigheden geen gevaar kunnen betekenen voor het geven van borstvoeding. Indien uit die analyse blijkt dat er risico’s bestaan, dan kan de arbeidsgeneesheer beslissen om je arbeidsomstandigheden aan te passen of voorstellen dat je een andere functie uitoefent binnen het bedrijf. Indien dit niet mogelijk is, heb je recht op ‘borstvoedingsverlof’. Dit gebeurt vaak in bepaalde beroepsmilieus (chemische industrie, medische sector, nachtwerk,...) omwille van chemische risico’s of de risico’s op besmetting of omwille van zwaar werk. |
Bron: FOD Volksgezondheid, www.borstvoedingnatuurlijk.be