Steeds vaker afgezonderd
Door de toenemende automatisering, het stijgende aantal bewakingsopdrachten en uitbestede activiteiten, en de steeds frequentere atypische werktijden zijn er in alle sectoren steeds meer afgezonderd tewerkgestelde werknemers.
Afgezonderd tewerkgestelde werknemer
Een afgezonderd tewerkgestelde werknemer is een werknemer die zich zowel buiten het gezichtsveld als buiten het gehoorbereik van een andere persoon bevindt, zodat een snelle hulpverlening is uitgesloten. Dergelijke situaties stellen zich geregeld. Denk maar aan werknemers die:
-
alleen werken, soms binnen een beperkte ruimte (bv. werkplaats, magazijn, besloten ruimte);
-
actief zijn wanneer de normale activiteiten van de onderneming onderbroken zijn (bv. nachtwerk, reinigings- en onderhoudswerken, bewakingsopdrachten);
-
hun taken doorgaans alleen uitvoeren door de aard van het werk (bv. onderhoud van liften, bos- en parkwachters).
Afzondering
Afgezonderd werk kan zowel een psychologische als een fysieke impact hebben. Het kan:
-
gepaard gaan met zware verantwoordelijkheden, die alleen moeten worden gedragen;
-
een risico op agressie inhouden (bv. verplegers met nachtdienst), wat angst kan veroorzaken;
-
bij afwezigheid van stimulansen een vermindering van de waakzaamheid teweegbrengen, waardoor de veiligheid mogelijk in het gedrang komt (bv. atypische werktijden, transport- of bewakingsactiviteiten).
Wat als er zich een ongeval voordoet?
Aangezien er niemand in de buurt is, kan de afgezonderd tewerkgestelde werknemer bij een kritische situatie of een ongeval geen hulp van zijn collega’s of andere personen in zijn omgeving inroepen. Daarom zal men hem vragen regelmatig te bellen of zijn badge te scannen, zodat de collega’s weten waar hij zich bevindt. Collega’s kunnen ook langskomen om na te gaan of alles in orde is. Maar wanneer de werknemer zich onpasselijk voelt of wanneer er zich een ongeval voordoet, kan het slachtoffer (dat mogelijk bewusteloos is, zich niet kan bewegen, …) geen alarm slaan. Om dat probleem te verhelpen, bestaat er een specifiek alarmsysteem voor afgezonderd tewerkgestelde werknemers.
Alarmsysteem
Een alarmsysteem voor afgezonderd tewerkgestelde werknemers is een apparaat om alarm te slaan in geval van een ongeval of kritische situatie. Om de interventie te vergemakkelijken, kan het alarmbericht informatie bevatten over de exacte positie van de werknemer (bv. gps-coördinaten). Er bestaan twee types apparaten: zelfgeactiveerde alarmen (door bv. het indrukken van een knop) en automatische alarmen (detectie van het verlies van mobiliteit, verticaliteit of activiteit van de werknemer, of activering wanneer een anomalie wordt vastgesteld: aanwezigheid van toxische gassen, het niet-functioneren van het alarmsysteem, …).
Het alarm kan worden doorgegeven via het telefoon- of computernetwerk, een radioverbinding, een mobiele telefoon, … of via een combinatie van die technieken.
Werk je alleen?
Enkele tips:
-
Zorg ervoor dat je de gegevens bij de hand hebt van de personen met wie je in geval van nood contact kan opnemen;
-
Weet welke procedures je in geval van nood moet toepassen;
-
Voer nooit een taak uit waarvan je niet weet hoe je die moet aanpakken;
-
Geef, wanneer je dienst erop zit, alle informatie door die nodig is om veilig te werken.
-
Meld alle onregelmatigheden die tijdens de werkzaamheden aan het licht komen.