Specifieke bijscholing voor veiligheidscoördinatoren: asbest- en sloopbeheer bij afbraakwerken in Vlaanderen (tracimat)

Op dinsdag 12 december organiseert Prevent in samenwerking met Ibeve en de Vlaamse Confederatie Bouw een specifieke bijscholing over asbest- en sloopbeheer bij afbraakwerken in Vlaanderen.

Doelgroep

Als vereiste voor het verlengen van het certificaat van veiligheidscoördinator schrijft artikel 65 septies van het KB van 25 januari 2001 en gewijzigd bij het KB van 19 januari 2005 een bijscholing voor van tenminste vijf uur per jaar of 15 uur over een periode van drie jaar.
 Prevent biedt 2 maal per jaar een studienamiddag aan die zich specifiek richt naar de bijscholing van de veiligheidscoördinator.
 

Programma

13u00 Verwelkoming en inleiding

Veronique De Broeck

Opleidingscoördinator Prevent

13u15 Asbest, risico's en preventiemaatregelen

Rudy Jamaer 

Preventiedeskundige industriële hygiëne Idewe 

14u15

Sloopinventaris als nuttig instrument voor de veiligheidscoördinator

De opmaak van een sloopinventaris is in Vlaanderen sinds 2009 verplicht bij de afbraak of ontmanteling van niet-residentiële gebouwen of installaties met een volume van meer dan 1000 m3. De inventaris streeft vooral milieukundige doelstellingen na: een verbeterd hergebruik van de sloopmaterialen en een definitieve verwijdering van gevaarlijke stoffen uit de materialencyclus. Vaak wordt vergeten dat ook de veiligheidscoördinator vanaf het begin één van de voornaamste bestemmelingen voor de inventaris is. Hoe komt een sloopinventaris tot stand? Hoe kan het verslag van een correct opgestelde inventaris door de veiligheidscoördinator gebruikt worden bij de opmaak van het veiligheids- en gezondheidsplan en bij de opvolging van een sloopwerf?

Erik Bomans

Centrale ondersteuning milieu Ibeve

15u45 Pauze  
16u00

Tracimat - ketenzorgsysteem voor bouw- en sloopafval: rol van de betrokken actoren en de veiligheidscoördinator?

Tracimat vzw werd eind augustus 2017 erkend als sloopbeheerorganisatie. Een jaar na de erkenning – eind augustus 2018 – zal bij de brekers van bouw- en sloopafval een nieuw acceptatiebeleid in voege treden. Zij zullen meerkosten aanrekenen als het ontmanteling- en sloopproces niet volgens het traceerbaarheidssysteem verloopt. Welke impact zal dit nieuwe acceptatiebeleid op de activiteiten van de bouwheer, deskundige, aannemer of breker hebben? Wat is de rol van de veiligheidscoördinator in het Tracimat verhaal?

Annelies Vanden Eynde,

Vlaamse Confederatie Bouw
17u30 Vragen en antwoorden  
18u00 Afronding en drink  

  

Attest

U ontvangt een attest van de gevolgde specifieke bijscholing.


Praktisch

Datum: dinsdag 12/12/2017

Duur: 13u - 18u, koffiepauze inbegrepen

Plaats: Prevent, Kolonel Begaultlaan 1A/5e verdieping, 3012 Leuven

Prijs: 195 € (excl. BTW). 


Facturatie

De facturatie gebeurt door Prevent nv, Kolonel Begaultlaan 1A, 3012 Leuven - BTW BE 0845 552 265. U ontvangt na inschrijving een factuur.

Kosteloos annuleren kan enkel schriftelijk tot één week voor de start van de opleiding.

Als erkend opleidingsverstrekker aanvaardt Prevent de kmo-portefeuille (Erkenningsnummer DV.O214764) en opleidingscheques als betaalmiddel.

U kan zich via onderstaande link inschrijven.

Details opleiding
12/12/2017
Cursus code: 
TMBSPEC 121217
Cursus domein: 
Veiligheidscoördinatie
Prijs alles inbegrepen: 
195 Euro (excl. 21% BTW)
Organisatie: 
Prevent in samenwerking met Ibeve en Vlaamse Confederatie Bouw