Adviseur Ergonomie

 

 

Situering

 

Deze praktijkgerichte opleiding leidt tot het verbeteren van de arbeidsomstandigheden door via een multidisciplinaire methodiek het werk aan de mens aan te passen.

De opleiding Adviseur Ergonomie (voorheen Technicus Ergonomie) is een praktijkgerichte basisopleiding die de nadruk legt op de onmiddellijke bruikbaarheid en toepassing in de bedrijfssituatie. Ze is een onmisbare verrijking voor wie op zoek is naar een multidisciplinaire en coherente methode om het werk aan te passen aan de mens en zo de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

De opleiding is het resultaat van een samenwerking tussen Prevent Academy en het Provinciaal Veiligheidsinstituut Antwerpen en wordt jaarlijks aangeboden in het voorjaar.

 

Inhoud

Deze 12-daagse praktijkgerichte opleiding richt zich tot iedereen die betrokken is bij de zorg voor goede arbeidsomstandigheden zoals ergonomen, preventieadviseurs, arbeidsgeneesheren, bedrijfsverpleegkundigen, bedrijfshygiënisten, human resources managers, ...

De belangrijkste thema's van de opleiding zijn ergonomische methodologie, omgevingsfactoren, fysieke en mentale belasting, ontwerp- en correctie-ergonomie, werkpostanalyse, subjectieve beleving en praktische oefeningen met bedrijfsbezoek. Na de opleiding zal de cursist in staat zijn om problemen te herkennen, te meten en te evalueren, elementaire verbeteringsmaatregelen te formuleren en een aanzet te geven voor verder onderzoek.

Thema

- Inleiding: taakanalyse en arbeidsorganisatie
- Cases: subjectieve beleving - Cergo vragenlijst
- Fysieke belasting
- Checklist
- Fysieke belasting oefeningen
- Antropometrie - ontwerpen
- Verlichting en lawaai: theorie en oefeningen
- Beeldschermergonomie
- Mentale belasting cognitieve ergonomie - Pyschosociale belasting
- Bedrijfsbezoek
- Analyse en rapportering bedrijfsbezoek
- Projectvoorstelling

Van de deelnemers wordt verwacht dat zij een projectwerk maken en dit op het einde van de rit voorstellen. Na een succesvolle verdediging, ontvangt de deelnemer een attest van slagen.
De opleiding wordt verzorgd door docenten van Prevent Academy en het PVI (Provinciaal Veiligheidsinstituut Antwerpen). De ergonomen van Prevent zijn allen erkend als Europees Ergonoom.
In de afgelopen jaren werden reeds enkele honderden personen opgeleid uit diverse bedrijven, diensten en administraties, gezondheidszorg, externe preventiediensten,...

Praktisch

Deze opleiding loopt van 10 januari 2020 tot 20 mei 2020 in het Provinciaal Veiligheidsinstituut Antwerpen, Coveliersgebouw, Boomgaardstraat 22, 2018 Antwerpen. Het station Berchem is op wandelafstand.

Opleidingsdata: 10, 17 januari 2020, 14 februari 2020, 11,20,27 maart 2020, 3,22,29 april 2020, 8,20 mei 2020.

Op 26/06/2020 is de voorstelling van projectwerken voorzien.

De opleiding start om 09.00 en loopt tot max 17.00 uur. De middagpauze loopt van 12.30 tot 13.30 uur. De omgeving van het PVI biedt mogelijkheid tot een lunch.

Prijs

2.250,00 € (excl. 21% BTW) met inbegrip van koffiepauzes en cursusmateriaal.
Kosteloos annuleren kan schriftelijk tot 1 week voor de start van de opleiding.
De facturatie gebeurt door Prevent nv, Kolonel Begaultlaan 1A, 3012 Leuven - BTW BE 0845 552 265.
Natuurlijke personen krijgen een reductie van 10% op de prijs.
Als erkend opleidingsverstrekker aanvaardt Prevent Academy de kmoportefeuille (Registratienummer DV.O214764) en opleidingscheques als betaalmiddel. De opleiding komt in aanmerking voor het Vlaams Opleidingsverlof (eerder educatief verlof).

 

Details opleiding
10/01/2020 - 26/06/2020
Cursus code: 
Adv Ergo 2020
Cursus domein: 
Ergonomie
Prijs alles inbegrepen: 
2.250 € (excl. BTW)
Organisatie: 
Prevent ism Provinciaal Veiligheidsinstituut
Locatie: 
Antwerpen