Uit een bevraging van hr-dienstverlener SD Worx bij 481 Belgische kmo’s[1] blijkt dat twee op de drie kmo’s met 20 werknemers of meer al afspraken heeft vastgelegd rond het recht op deconnectie. Dat betekent dat een derde van de kmo’s dat nog niet gedaan heeft, ondanks de verplichting die sinds 1 april 2023 geldt.
De Europese enquête over arbeidsomstandigheden (of European Working Conditions Survey - EWCS) van Eurofound biedt sinds 1990 een inzicht in hoe werknemers hun arbeidsomstandigheden ervaren. De resultaten van de enquête 2021 wijzen erop dat 31% van de bevraagde Belgische werknemers meent dat hun werk risico's met zich meebrengt voor hun gezondheid of veiligheid.
Het Belgische statistiekbureau Statbel bevroeg in 2018 meer dan 27.000 18- tot 64-jarigen over hun werk-privébalans. Een derde van de deelnemers gaf aan moeilijkheden te ondervinden om hun werk- en gezinsleven te combineren.
Uit een Deens onderzoek blijkt dat het risico op ongevallen verhoogt door nacht- of avondwerk. De onderzoekers baseerden hun conclusies op de vergelijking van gegevens over de werktijden van werknemers met algemene ziekenhuisdata over ongevallen.
De helft van de Belgen is voorstander van een versmelting tussen job en gezin, in plaats van een strikte afbakening tussen de twee. Dat blijkt uit een bevraging van een representatieve steekproef van 1050 werknemers en werkgevers die eind 2017 werd uitgevoerd in opdracht van Tempo-Team.
Uit cijfers van de werkbaarheidsmeting 2016 van de Stichting Innovatie & Arbeid blijkt dat in Vlaanderen één werknemer op de tien twee uur of langer pendelt naar en van het werk. Lang pendelen heeft negatieve gevolgen. Zo hebben werknemers die lang pendelen het o.a. moeilijker om een goede werk-privébalans te bewaren.
De sociale kosten van nachtwerk vergelijken met de baten ervan: dat is een van de aanbevelingen van het Agence nationale de sécurité sanitaire, de l’alimentation, de l’environnement et du travail (Frans nationaal agentschap voor volksgezondheid – Anses).
Zowel werkgevers als werknemers denken dat een siësta doen op het werk wijst op een gebrek aan professionalisme. Nochtans blijkt het tegendeel waar te zijn: wie even een rustpauze neemt, is minder moe op het einde van de nachtdienst en werkt dus efficiënter. Een studie uitgevoerd onder verplegers op een afdeling Intensieve Zorgen onderzocht wat hier precies van aan is.
Dat er verband is tussen het aspect arbeidstijden (lange werkuren, nacht- en ploegenwerk, uurroosters) wordt door weinigen betwist. Een aantal grote rampen kunnen bijvoorbeeld in hiermee verband gebracht worden. Een rapport brengt de gezondheidseffecten samen.
Wie tijdens zijn loopbaan gedurende een lange periode ’s nachts of op onregelmatige uren werkt, loopt een groter risico op versnelde cognitieve veroudering. Dat blijkt uit een Frans-Britse studie die werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Occupational and Environmental Medicine.