Actueel

CheSSE: risicobeoordeling in een schoollaboratorium

Het doel van het project ‘CheSSE’ (Chemical Safety in Science Education) is het ontwikkelen van actuele online bronnen over chemische veiligheid in het wetenschapsonderwijs. Met behulp van de bronnen die aangeboden worden op de projectwebsite, moeten leerkrachten zich competent en veilig voelen bij het omgaan met chemicaliën en het beheren van schoollaboratoria.

Spel: leren omgaan met kankerverwekkende stoffen op de werkvloer

De FOD Werkgelegenheid lanceerde een interactief spel om studenten vertrouwd te maken met de maatregelen om de risico’s van kankerverwekkende stoffen op de werkvloer te beheersen. Het spel kadert in de Europese Roadmap on Carcinogens-campagne, die als doel heeft om de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen in de werkcontext te verminderen.

Waarschuwing voor havenarbeiders: “Opgepast met verspreiden van beelden”

Cepa, de werkgeversfederatie van de Antwerpse haven, waarschuwt havenarbeiders voor het verspreiden van beelden op sociale media. Deze waarschuwing kwam er nadat een dokwerker beelden deelde van drugsuithalers die door de politie uit een container bevrijd werden.

Eerstehulpkennis op zak met gratis app

Rode Kruis-Vlaanderen heeft een app gelanceerd die helpt juist te handelen in crisissituaties. Met deze gratis app biedt het Rode Kruis elke Vlaming de mogelijkheid om eerstehulpkennis letterlijk in zijn/haar broekzak te hebben.

Werfsimulator, onontbeerlijk voor nucleaire veiligheid

Veiligheid is een uitermate belangrijk aandachtspunt voor de nucleaire sector. Naast de technische veiligheid van de installaties, zet men ook sterk in op de menselijke factor. De werfsimulator die in 2017 geopend werd in Schoten past binnen dit beleid.

Werfsimulator voor praktische veiligheidsopleidingen

Naast theoretische kennis, is het aanleren van veiligheidsgedrag in de praktijk van cruciaal belang. In een werfsimulator leren cursisten welke handelingen ze moeten stellen bij specifieke activiteiten in een nucleaire centrale of een industriële omgeving.

ISO verkeersveiligheid

H.Essers heeft als eerste logistiek bedrijf een ISO 39001-certificaat Verkeersveiligheid behaald. De logistieke dienstverlener zet vooral in op training en evaluatie van de chauffeurs. Een aanpak die loont, zo blijkt uit de ongevallencijfers en het ISO-certificaat.

Tool manueel hanteren van lasten op maat van beschutte werkplaatsen

De Brusselse federatie van beschutte werkplaatsen FEBRAP maakte een tool over het correct hanteren van lasten voor en door de werknemers van de beschutte werkplaatsen. De tool ‘Postures’ (houdingen in het Nederlands) is een video met een pedagogisch boekje over de juiste houdingen bij het dragen van lasten.

Man fraudeert tijdens VCA-examens

Een 29-jarige man uit Den Haag is aangehouden op verdenking van fraude tijdens verschillende VCA-examens. Hij werd tijdens een VCA-examen in Zwijndrecht op heterdaad betrapt.

Agressietrainingen voor ziekenhuispersoneel in realistische setting

Een deel van het multidisciplinair opleidingscentrum Campus Vesta van de provincie Antwerpen werd omgebouwd tot een realistische ziekenhuisvleugel. Het vormt zo het ideale decor voor veiligheidsopleidingen op maat van ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen, kinderdagverblijven,… Vooral de opleidingen rond agressie kennen veel succes.