Het preventiepaspoort heeft tot doel de competenties van werknemers op het vlak van gezondheid en veiligheid op het werk te certificeren om zo beroepsrisico’s te voorkomen. Het paspoort zou vanaf april 2023 beschikbaar moeten zijn voor werknemers.
Om de veiligheid in de bouwsector naar een hoger niveau te tillen, is er nood aan meer opgeleide mensen op werven. In een vrije markt waar arbeiders even gemakkelijk van land van tewerkstelling wisselen als van hemd, is dat geen sinecure. Een blik op de huidige situatie.
De groeiende behoefte aan persoonlijke en huishoudelijke diensten leidde de laatste jaren tot een flinke groei van de dienstenchequesector. De sector wordt echter met verschillende uitdagingen geconfronteerd, waaronder de bescherming van het welzijn op het werk.
December is voor heel wat kleinhandelszaken een zeer drukke maand. Om het werk de baas te kunnen, nemen veel werkgevers tijdelijke werknemers of uitzendkrachten in dienst. Buiten de feestperiode is het werkritme al vrij hoog, maar in december neemt dit uitzonderlijke proporties aan, waardoor werknemers meer risico op letsels lopen.
In de Vlaamse beroepskwalificaties voor lassers staat onder meer dat een lasser werkt met oog voor veiligheid, milieu, kwaliteit en welzijn. Een lasser die volgens deze beroepskwalificatie opgeleid is, weet dus wat veilig werken is. In diezelfde beroepskwalificatie staat ook nog dat het beroep onderworpen is aan persoonlijke certificering op basis van internationaal geldende normen. In dit artikel leest u meer over het wat en het waarom van deze kwaliteitskwalificatie.
Er is de laatste tijd in de pers erg veel te doen geweest over langdurig zieken. Langdurig zieke werknemers re-integreren in de arbeidsmarkt kan door begeleiding, aanpassingen van de werkplek of door omscholing.
Toolboxmeetings zijn goed ingeburgerd in bedrijven. In de praktijk schieten ze echter om verschillende redenen vaak tekort: de ploegbazen zijn onvoldoende getraind, ze hebben geen toegang tot kwalitatieve en gebruiksvriendelijke informatie, de hiërarchische lijn ondersteunt hen onvoldoende,… Toolboxmeetings kan men het best laten renderen door werknemers echt te laten meedenken en discussiëren over hun eigen veiligheid en gezondheid.
Om toolboxmeetings te laten (her)leven op de Belgische en Europese bouwwerven, hebben Prevent, NAVB en P&I de handen in elkaar geslagen. Met financiële steun van het 'Leonardo da Vinci'-programma van de Europese Commissie werd het project TOOLBOXLAB opgestart. Hiervoor werden een training (met een online platform) uitgewerkt, die in een eerste fase werd uitgetest in de Belgische bouwsector. Op basis hiervan werd de opleiding dan verder uitgerold naar Roemenië, Bulgarije en Turkije.
Vorig jaar kwamen 16 mensen om het leven tijdens werkzaamheden in de land- en tuinbouwsector. Dat blijkt uit cijfers van Preventagri, de arbeidspreventiecel voor land- en tuinbouw van het ILVO (Instituut voor landbouw- en visserijonderzoek). De cijfers tonen een daling ten opzichte van 2012 (21 doden) en 2011 (22 doden). Het aantal niet-dodelijke ongevallen in 2013 wordt geschat op 5.000.