Artikel

Waals besluit voor erkenning diensten medisch toezicht

Een afdeling medisch toezicht kan opgericht worden in de (gemeenschappelijke) interne dienst voor preventie en bescherming op het werk of de werkgever kan hiervoor een beroep doen op een externe dienst. Voor de oprichting van een dergelijke afdeling is een erkenning vereist. Een besluit van de Waalse Regering, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 20 september 2022, regelt de praktische modaliteiten voor de erkenning van deze diensten in Wallonië.

Long covid, een lang verhaal (h)erkennen?!

In september 2021 riep de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk IDEWE werkgevers op om long covid te erkennen als ziektebeeld en voldoende aandacht te besteden aan een goede re-integratie van longcovidpatiënten. Snel contact opnemen met werknemers die lijden aan long covid, is de boodschap voor werkgevers. Dokter Wim Van Hooste geeft zijn opinie.

EU: gids over veiligheidssignalering

In de gids Non-binding Guidelines Regarding Directive 92/58/EEC - Safety and/or health signs at work (EU Commission, 2022) licht de EU de samenhang toe tussen de huidige normen van de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) en de Europese richtlijn. 

Nederland: inspecties op blootstelling aan dieselmotoremissie in betonindustrie

De Nederlandse Inspectie SZW houdt inspecties gericht op blootstelling aan dieselmotoremissie. Werknemers die hieraan blootgesteld worden, lopen een verhoogd risico op kanker. De inspectie richt zich nu vooral op de betonindustrie.

Ondernemingen hebben steeds vaker oog voor gezondheid medewerkers

Vlaamse en Brusselse ondernemingen hebben steeds vaker oog voor de gezondheid van hun medewerkers, maar er is nog groeimarge, vooral op het vlak van mentaal welbevinden. Dat concludeert de ‘indicatorenbevraging’ van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, een vierjaarlijkse enquête die peilt naar het preventief gezondheidsbeleid in ondernemingen. De bevraging dateert van 2019, dus van vóór de coronapandemie. 

Gezonde voeding: een duwtje in de rug

In september 2017 lanceerde het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw de nieuwe voedingsdriehoek. Die bundelt alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding. De voedingsdriehoek wil iedereen in Vlaanderen informeren over gezonde voeding en motiveren om evenwichtiger te eten, ook op het werk. Hoe doe je dat, gezonde voeding aanbieden en promoten op het werk? En hoe zorg je ervoor dat het ook in de smaak valt? 

Ventilatie tijdens de coronacrisis: informatievideo en sensibiliseringsfilmpje

Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Het helpt om de overdracht van virussen als Covid-19 te beperken. De verspreiding van het coronavirus via aerosolen speelt immers een belangrijke rol in de overdracht.

Het voorzorgsprincipe op de werkvloer

Het precautionary principle (PP) of de precautionary approach wordt frequent toegepast in het risicomanagement. Het is een manier om complexe vraagstukken aan te pakken in situaties waar uitgebreide wetenschappelijke kennis ontbreekt. Het wordt vooral toegepast in de gezondheidszorg en bij milieukwesties. Dokter Wim Van Hooste schept duidelijkheid rond deze controversiële materie.

Het gezondheidsdossier van de werknemer

Waarvoor dient het gezondheidsdossier van de werknemer? Waaruit bestaat het? Wat wordt er met de data gedaan? En tot welke informatie hebben werknemers en organisaties toegang? In dit artikel geeft Edelhart Kempeneers een antwoord op al deze vragen.

Mijngezondheid: wie is mijn arbeidsarts?

Recent werden enkele nieuwe functies toegevoegd aan het nationale gezondheidsportaal Mijngezondheid.