Een Franse manager is ontslagen omdat hij zijn medewerkers had aangespoord om over glasscherven te lopen tijdens een teambuildingactiviteit in december 2014. De zaak kwam eerst voor het hof van beroep en werd uiteindelijk doorverwezen naar het Hof van Cassatie, de hoogste rechterlijke instantie in Frankrijk. Op 23 oktober 2019[1] deed het Hof een uitspraak: het bevestigde het ontslag van de manager wegens “niet-nakoming van zijn verplichtingen inzake veiligheid en gezondheid”.
Op 9 oktober 2018 werd de vernieuwde EU OiRA-tool voor de ledersector voorgesteld in Brussel. De tool wil kleine ondernemingen helpen bij het uitvoeren van een risicoanalyse en het nemen van de gepaste maatregelen. Voor het aanpassen en updaten van de OiRA Leather & tanning werd de sector bijgestaan door Prevent. Voor de sector past dit project in een bredere aanpak om veiligheid en gezondheid op het werk doorheen de volledige toeleveringsketen te bevorderen.
Wat moeten bedrijven doen om hun personeelsleden werkbare arbeidsomstandigheden aan te bieden? Theoretische inzichten bestaan er genoeg over, maar hoe pak je het aan in de praktijk? De voedingsverwerkende nijverheid gaf hier recent een brochure over uit.
De blootstelling aan gevaarlijke stoffen en de risico’s die hieraan verbonden zijn, worden vaak onderschat of genegeerd. De campagne voor een gezonde werkplek – ‘Gevaarlijke stoffen, zo pak je dat aan!’ – van EU-OSHA, die op 24 april 2018 van start ging, is bedoeld om mensen bewuster te maken van de risico's van gevaarlijke stoffen op de werkvloer en een preventiecultuur te bevorderen.
Het is geen geheim dat het beroep van brandweerman veel risico’s inhoudt. Bruzz en La Libre Belgique lichten de gegevens uit het jaarverslag 2016 van de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (DBDMH) toe.