Artikel

Dodelijk arbeidsongeval: onderaannemer veroordeeld

In 2017 kwam een arbeider om het leven toen hij in de Seine viel. Op 11 januari 2022, meer dan vier jaar na de feiten, veroordeelde de rechtbank van Évreux (Normandië) de onderaannemer die verantwoordelijk was voor de stelling op de werf, tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Rechtsgrond werken met derden binnen een Europese instelling

Voor zijn eindwerk over werken met derden in een Europese instelling mocht Marco Sereno, ex-cursist van preventAcademy, de preventAward voor beste eindwerk binnen de opleiding preventieadviseur niveau 1 (editie 2021) in ontvangst nemen. Marco is hoofd van de preventieafdeling bij het secretariaat-generaal van de Raad van de Europese Unie. In dit artikel licht hij de rechtsgrond toe voor werken met derden in een Europese instelling. 

Vallende voorwerpen: werknemer verpletterd onder baal van 500 kg

De CNESST (commissie voor normen, rechtvaardigheid, gezondheid en veiligheid op het werk in Quebec) onderzocht een ongeval met een technicus die een interventie uitvoerde in een fabriek. Onder andere slecht gestapelde balen en een onveilige circulatiezone hebben ervoor gezorgd dat de werknemer verpletterd raakte onder een baal geperst aluminium van meer dan een halve ton.

Bouw van een windmolen: interactie tussen preventiedienst en veiligheidscoördinatie

Op de terreinen van Janssen Pharmaceutica werd een windmolen gebouwd. Dit artikel beschrijft kort de vijf fasen van de bouw en de betrokkenheid van de verschillende actoren bij dit project.

Dodelijke ontploffing bij Total: vijf bedrijven voor de rechtbank gedaagd

In november 2013 kwamen twee arbeiders om het leven bij een ontploffing in een Total-raffinaderij in de haven van Antwerpen. Op 25 juni 2020 verwees de Antwerpse raadkamer vijf bedrijven, waaronder het Franse Total, naar de correctionele rechtbank.

SQAS: Performantie van logistieke dienstverleners en distributeurs evalueren

In 1992 organiseerde een Cefic-werkgroep een pilot om een nieuw auditsysteem voor logistieke leveranciers te testen. Dit systeem resulteerde in het huidige SQAS of Safety & Quality Assessment for Sustainability.

Samenwerken op één site: contractor safety management in de praktijk

Bij BASF werken dagelijks 1500 contractor-medewerkers. Het vergt een systematische aanpak om het werken met derden in goede banen te leiden. Marc De Locht, teamleader contractor safety bij BASF, vertelt op welke wijze contractor safety management in de praktijk wordt gebracht.

VCA versie 6.0 en contractor safety management bij BASF

In 2018 verscheen een nieuwe versie van de VCA-checklist. Een goede aanleiding om een interview te organiseren met Marc De Locht. Hij is niet alleen voorzitter van het uitvoerend comité van BeSaCC-VCA maar ook teamleader contractor safety bij BASF. Wij vroegen hem om uitleg te geven over de nieuwe versie van VCA en over hoe BASF contractor safety management in de praktijk brengt. In dit artikel volgt het relaas van het interview over de nieuwe versie van VCA. Contractor safety management bij BASF vormt het onderwerp van het volgende artikel (zie link onderaan). 

Werken met derden: contractors in alle kleuren en maten

In de welzijnswet gaat nogal wat aandacht naar het werken met derden. Wetgevingstechnisch werd dat niet helemaal correct uitgewerkt: maar liefst twee hoofdstukken (III en IV) worden integraal gewijd aan deze problematiek en bevatten details die eigenlijk thuishoren in uitvoeringsbesluiten. Om het nog wat complexer te maken, werd hoofdstuk V nog toegevoegd dat over bouwwerven handelt en al even gedetailleerd is uitgewerkt. Het is niet altijd even gemakkelijk om het overzicht te bewaren.

VCA: hoe zit dat in andere Europese landen?

In ons land is de VCA-benadering gemeengoed geworden. Ondernemingen die risicodragende werkzaamheden wensen uit te besteden en daarbij buitenlandse contractors in de arm willen nemen, kunnen zich er via het VCA-systeem en vergelijkbare klonen (het Franse MASE en het SCC dat in Duitstalige landen gebruikelijk is) redelijkerwijze van verzekeren dat ze met firma’s in zee gaan die een bepaald niveau van welzijnsbeleid hebben bereikt.