Sinds de jaren 2000 is de interesse voor innovatie enorm toegenomen. Organisaties realiseren zich steeds meer dat het creëren van nieuwe processen, producten en procedures essentieel is voor productiviteit en groei. Vooral de corona pandemie heeft de nood voor rolleninnovatie aan het licht gebracht; doordat werknemers meer verspreid en virtueel zijn gaan werken, zijn strikte functieomschrijvingen minder relevant geworden. Creativiteit en innovatie hebben als waarden op de werkvloer aan belang gewonnen, en inmiddels is er ook veel onderzoeksliteratuur beschikbaar over deze buzzwords. Maar wat betekenen ze nu precies? Hoe hangen ze samen met motivatie? En waarom is constructieve evaluatie zo belangrijk om ze te bevorderen?
De norm ISO 45002 Occupational Health & Safety Management Systems - General guidelines on implementation of ISO 45001:2018 is verschenen op 14 februari 2023.
Gezondheidswerkers worden blootgesteld aan een toenemend aantal risico’s, vooral sinds de Covid-19-pandemie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) hebben een nieuwe gids gepubliceerd over de ontwikkeling en uitvoering van sterkere veiligheids- en gezondheidsprogramma’s voor gezondheidswerkers op het werk.
Schneider Electric, wereldleider op het vlak van energiebeheerssystemen, werkte vijftien jaar geleden zijn eigen Sustainability Impact Program uit. Het welzijnsbeleid van het bedrijf wordt in dit duurzaamheidsprogramma, waarvan de focus iedere vijf jaar verandert, geïntegreerd.
Voor kmo’s is het uitvoeren van een risicoanalyse vaak een moeilijke opdracht. Online risicoanalysetools zoals OiRA (Online interactive Risk Assessment) bieden hierbij ondersteuning. In de EU-lidstaten die de bevordering van OiRA opgenomen hebben in hun nationale strategie voor veiligheid en gezondheid op het werk, worden niet alleen meer tools ontwikkeld, maar zijn er ook meer kmo’s die OiRA effectief gebruiken.
Een nota van Eurogip, een Franse instelling die arbeidsongevallen en beroepsziekten op Europees niveau onderzoekt, beschrijft enkele managementsystemen voor gezondheid en veiligheid op het werk in Europa. Frankrijk, dat nieuwe tools wil ontwikkelen om de autonomie van ondernemingen op dit vlak te verbeteren, wil zich hierdoor laten inspireren.
Informatie wordt al jaren bewaard in files, die verdeeld worden over folders. Een streng beleid is nodig om dit op langere termijn overzichtelijk te houden. Gelukkig komen er meer en meer digitale oplossingen op de markt die helpen bij het documentbeheer.
De Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) publiceerde in maart 2021 de norm ISO 16321 betreffende oog- en gelaatsbescherming[1]. Deze nieuwe norm vervangt verschillende oude normen. Beschermingsmiddelen voor lassen en meshbescherming worden in specifieke delen behandeld.
De maatregelen die de overheid oplegt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben ook een impact op de auditsector. Hoe verlopen audits in tijden van corona? Wel, op afstand, indien mogelijk…
Een belangrijk onderdeel van elk formeel zorgsysteem inzake welzijn op het werk is de inventaris van alle verplichtingen. Een onderneming moet tot in detail weten wat haar verplichtingen zijn. Een inventaris hiervan opstellen, is niet zo eenvoudig als het lijkt.