Co-Prev, de sectororganisatie van de externe diensten, noteerde in 2020 voor het eerst in jaren een lichte daling van het aantal dossiers rond psychosociale aspecten. De daling is wellicht te wijten aan de coronacrisis. De aard en verdeling van de dossiers zijn wel hetzelfde gebleven: het merendeel heeft nog steeds te maken met een conflict, pesten of stress/burn-out.
In januari 2019 werd in Frankrijk een advies gepubliceerd om bedrijven te betrekken bij de preventie van het gebruik van verslavende middelen op het werk (alcohol, tabak, verdovende middelen). Meer dan 20 miljoen Franse werknemers (op een totaal van 29 miljoen, zowel in de private als in de openbare sector) hebben te maken met verslavingen.
Een rechter van de administratieve arbeidsrechtbank oordeelde dat de Commission des normes, de l'équité, de la santé et de la sécurité du travail (CNESST) de ontwenningskuur moet terugbetalen van een werknemer uit Quebec die in het kader van zijn behandeling na een arbeidsongeval aan opioïden verslaafd was geraakt.
Het gebruik van prestatieverhogende middelen komt ook voor op de werkvloer. Bepaalde groepen van werknemers grijpen naar dergelijke middelen en pogen op die manier beter om te gaan met de druk die ze ervaren, angsten te onderdrukken of cognitieve/motorische vaardigheden te versterken. Het gebruik van dergelijke middelen brengt echter risico's met zich mee zowel voor de betrokkenen als voor de collega's. Vanuit preventiestandpunt is het belangrijk om inzicht te krijgen in de redenen waarom werknemers voor dergelijke middelen kiezen en deze oorzaken aan te pakken.
Uit een nieuw rapport van de ETSC (European Transport Safety Council) blijkt dat in de EU jaarlijks nog steeds meer dan 5000 sterfgevallen veroorzaakt zijn door rijden onder invloed. De ETSC vraagt daarom aan de EU om de installatie van een alcoholslot verplicht te maken.
De meeste werkgevers van New Brunswick (Canada) maken zich zorgen over de impact van de legalisering van cannabis, gepland voor juli 2018, op de werkomgeving.
In een consensusdocument beantwoordt Co-Prev een aantal vragen over de aanpak van de EDPB’s op het vlak van formele en informele psychosociale interventies. Het doel is de externe diensten in staat te stellen de regelgeving uniform te interpreteren en de nodige maatregelen te nemen op het terrein. We lichten enkele specifieke punten toe.
Werkverslaving of ‘workaholism’ is een gedragsverslaving. Personen die daaraan lijden, hebben een zodanig grote drang om te werken dat ze hun gezondheid op het spel dreigen te zetten. De risicofactoren zijn hoofdzakelijk van individuele aard (persoonlijkheid), maar ook bepaalde aspecten van de werkorganisatie kunnen deze verslaving in de hand werken.
Het rapport "Alcohol, work and productivity" van de Science Group of the European Alcohol and Health Forum, bevat een wetenschappelijke stand van zaken over de link tussen problematisch drinkgedrag en productiviteit op de werkplek. Ook gegevens over de effectiviteit van acties om het alcoholproblemen via het werk aan te pakken zijn erin opgenomen. Het rapport geeft ook concrete voorbeelden van acties om alcoholgebruik tegen te gaan op de werkvloer.