De tool ‘knipperlichten psychosociale risico’s’ heeft als doel de werkgever te waarschuwen als er psychosociale risico’s in de onderneming opduiken. Zo is hij in staat om zo snel mogelijk een preventiebeleid te voeren. De tool werd ontworpen in 2015 en werd in 2019 geactualiseerd.
Alcohol, drugs en medicatie kunnen de werkvloer onveilig maken. Om de veiligheid en gezondheid van de werknemers te beschermen, moeten werkgevers zorgen voor een degelijk alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid (ADM-beleid). De cao 100 bepaalt de krijtlijnen voor een preventief beleid.
Sous influence is de titel van een korte video over verslavingen op de werkvloer. Het INRS (Institut national français de recherche en santé et sécurité au travail) grijpt deze video aan om dieper in te gaan op dit fenomeen.
Bijna één vijfde van de Belgische werknemers zegt verslaafd te zijn aan zijn werk. Dat blijkt uit de resultaten van het sociaal secretariaat Securex bij 1.552 loontrekkenden in België. Maar zoals bij elke verslaving, betaal je ook als workaholic een hoge prijs.
In veel bedrijven gaat het begin van een nieuwe jaar samen met allerlei feestjes. Het wettelijk kader dat eigen is aan het bedrijfsleven mag daarbij niet uit het oog te verloren worden. Het is daarom belangrijk te focussen op de plichten van de werkgever… en de werknemers!
Wie meer dan 48 uur per week werkt, loopt een hoger risico op problematisch alcoholgebruik (+13%). Het verband tussen lange arbeidstijden en alcoholgebruik was al langer bekend, maar onderzoekers hebben nu voor het eerst de beschikbare gegevens systematisch geanalyseerd.
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft de Hoge Gezondheidsraad om advies gevraagd over de veiligheid van elektronische sigaretten.
De wet van 22 december 2009 op het rookverbod voerde een algemeen rookverbod in voor alle publiek toegankelijk plaatsen, waaronder ook de horeca en werkplaatsen. Nu blijkt dat dit verbod ook van toepassing is op elektronische sigaretten.
Uit een onderzoek van de UHasselt blijkt dat er dankzij het rookverbod op de werkvloer jaarlijks ruim 425 dodelijke hartinfarcten minder zijn in Vlaanderen. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Liga tegen Kanker en gepubliceerd in het vakblad ‘Heart’.
Volgens een studie die recent gepubliceerd werd in "Occupational & Environmental Medicine", is het gebruik van psychofarmaca door vrachtwagenchauffeurs een onrustwekkende evolutie die nauwgezet in de gaten moet worden gehouden.