Werknemersinformatie

Fiets en wandel veilig doorheen de wintermaanden

Uit cijfers van VIAS blijkt dat tussen 2005 en 2017 een groeiend aantal (12% naar 16%) van de letselongevallen bij fietsers gebeurde in de periode buiten de verlichte daguren. Dat wil zeggen bij het vallen van de avond, ’s nachts en tijdens het aanbreken van de dag. In de winter is het sneller donker en mogelijk ook glad. Wees dus extra voorzichtig als je met de fiets of te voet de weg op gaat.  

Rijden bij regenweer

In ons Belgenlandje verschieten we niet van een regenbui. Nu de herfst van start is gegaan zullen we onze paraplu meermaals mogen bovenhalen. Maar ook op de baan is het opletten geblazen want een stevige regenbui kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Raadpleeg voor vertrek het weerbericht, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Indien je toch in de wagen stapt, lees dan onderstaande tips.

Winteruur en de gevaren voor voetgangers

Ook dit jaar draaien we – ondanks de vele discussies – in het laatste weekend van oktober de klok een uurtje terug. Dat betekent dat het ‘s avonds een uurtje vroeger donker wordt. En dat brengt bepaalde risico’s met zich mee. Uit cijfers van Vias institute blijkt dat er vooral voor voetgangers een gevaarlijke periode aanbreekt.

Hoe effectief is een fietshelm?

Er heerst nogal wat onzekerheid over de precieze effecten van een fietshelm en een eventuele fietshelmverplichting. In het debat rond deze onderwerpen is het niet altijd duidelijk of de opgeworpen argumenten voortkomen uit overtuiging dan wel uit wetenschappelijk bewijs. In dit artikel schetst Vias institute een overzicht van de meest recente wetenschappelijke inzichten rond de effecten van een fietshelm en een eventuele fietshelmverplichting.

Veilig rijden tijdens de wintermaanden - Kies voor winterbanden

In het winterseizoen dalen de temperaturen en liggen de wegen er soms glad en gevaarlijk bij. Dat vraagt niet alleen een aangepaste rijstijl, ook de auto moet je winterklaar maken. Winterbanden verzekeren een betere grip op het wegdek en verhogen de veiligheid tijdens het rijden in de winter.

In de winter met de auto de baan op, niet altijd even gemakkelijk

Wie in de winter met de auto de weg opgaat, kan onverwachte problemen tegenkomen. Naast startproblemen door een verzwakte batterij, heeft de winterperiode nog tal van andere verrassingen in petto voor de autogebruiker.

Beperk het risico op een ongeval onderweg

DrivOltuion, een specialist in vlootbeheer, begeleidt bedrijven in het opvolgen en bijsturen van het rijgedrag van de medewerkers met het oog op een duurzame gedragsverandering. Ze leren bestuurders hoffelijker, veiliger en zuiniger rijden. We rijden een dagje mee met Hanne (34), moeder van twee kindjes, en overlopen waar het anders kan om zo rust en tijd te winnen.    

Veilig met de fiets naar het werk – goed voor je gezondheid

De zomer is weer in het land. Hoog tijd dus om je benen te strekken en je fiets van stal te halen voor een tochtje… naar het werk? Je vermijdt er niet enkel de files mee, maar ook voor je gezondheid heeft de fiets enkele grote voordelen. Het is natuurlijk wel altijd belangrijk om je eigen veiligheid en die van anderen in het achterhoofd te houden.

Zwaailicht en sirene? Blijf kalm!

Wie een voertuig met zwaailicht en loeiende sirene ziet naderen, slaat soms in paniek. Het is net belangrijk om kalm te blijven en juist te handelen zodat je jezelf en de andere weggebruikers niet in gevaar brengt.

Winterbanden en sneeuwkettingen: welke verplichtingen in het buitenland?

Wintersportvakanties zijn razend populair. Ieder jaar trekken duizenden Belgen met hun eigen wagen naar de wintersportbestemmingen. Veel van deze landen hebben echter verplichtingen in verband met winterbanden of sneeuwkettingen. Een overzicht.